Vredi probati

Sve tajne micelarne vode: Zašto je ona vaš najbolji kozmetički prijatelj?

Micelarna voda je pogodna za sve tipove kože - masnu, osetljivu, sklonu crvenilu, alergijskim reakcijama, aknama ili seboreičnom dermatitisu, kožu novorođenčeta
Saveti stručnjaka
13:28h Autor:
Sve tajne micelarne vode: Zašto je ona vaš najbolji kozmetički prijatelj?
Foto: Thinkstock

Danas svaka kozmetička kuća ima svoju micelarnu vodu. U posednjih nekoliko godina micelarna voda je postala pravi kozmetički hit. Ona čisti, tonizira, neki kažu da je lekovita i da transformiše kožu u trenu, ne isušuje, ali opet postoje i varijante za masnu kožu.

Dr Ivana Manola za portal 24sata.hr napominje kako je za razumevanje delovanja micelarne vode, jednako važno da znate osnovne informacije o koži. Ljudska koža je različito građena na pojedinim delovima, što je direktno povezano s razlikama u sposobnosti apsorpcije sastojaka koji se koriste u nezi kože.

"Naša koža je najosetljivija u predelu oko očiju, stoga preparati koji se koriste za čišćenje i negu ove regije moraju biti pažljivo odabrani. Preporučuju se nežni preparati, bez iritanasa i deterdženata. Novi kozmetčki oblici su micelarne vode, pogodne za različite tipove kože koje smanjuju rizik od alergijskih reakcija", kaže doktorka.

Jabukovo sirće za čisto lice bez bubuljica: Dva domaća preparata daju čudesne rezultate!

Micelarna voda je zapravo mikrostruktura raspoređena uglavnom u vodi, tačno u određenoj koncentraciji koja se zove i micelarna kritična koncentracija. U takvoj koncentraciji ona ostvaruje sferičan oblik.

Micele su posebna vrsta molekula koji se dobija iz prirodnih šećera. Ove mikročestice imaju sposobnost da privlače (i uklone) kako uljorastvorene tako i vodorastvorne sastojke šminke i nečistoće sa lica. Micelarna voda nije agresivan proizvod koji isušuje i dodatno nadražuje, naprotiv, ona vraća zaštitni sloj kože u prirodnu ravnotežu.

5 najvećih grešaka kojim uništavate kožu: Izbegnite pojavu bora, akne, ožiljke i alergijske reakcije

Micelarnu vodu preporučuju i dermatolozi, jer nežno čisti kožu, smanjuje rizik iritacije i alergije, a ispiranje nije potrebno, ali samo u slučaju kada se pravilno koristi.

Upotrebljava se veoma jednostavno. Dovoljno je naneti micelarnu vodu na vatu i preći preko celog lica. Ova vrsta proizvoda bez bojazni se može koristiti za skidanje šminke i sa najosetljivijih delova lica, oko očiju i usana. Odgovara svim tipovima kože, pa i hiperosetljivoj.

Dermatolozi micelarnu vodu smatraju praktičnim rešenjem za čišćenje lica u slučaju raznih

dermatoloških problema.

Postoji više tipova micelarne vode, pa su tako, u zavisnsti od sastojaka, neke prilagođene masnoj, neke suvoj, dok su treće idealne za osetljivu kožu. Koristite ih namenski, u skladu sa stanjem i tipom kože lica, jer čak i kod ovako blagog proizvoda mogu nastati iritacije ako ih ne koristite onako kako bi trebali.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs