Često se postavlja pitanje da li je sigurno koristiti isto ulje više puta nakon pečenja mesa i šta se dešava kada ga ponovo zagrejemo.

Teoretski, ulje može da se koristi više puta, ali samo ako se nije pregrejalo i ako je pravilno sačuvano nakon prve upotrebe. U praksi, to retko funkcioniše kako treba. Već nakon jednog ili dva korišćenja, ulje počinje da menja boju, miris i hemijski sastav. Najveći rizik nastaje kada dostigne tačku dimljenja - tada dolazi do razgradnje masnoća, gubitka nutritivne vrednosti i stvaranja štetnih jedinjenja, uključujući i potencijalno kancerogene supstance.

stock-photo-chicken-wing-fried-until-golden-brown-in-bubbling-hot-vegetable-oil-home-cooking-concept-2523848727.jpg
Foto: m.dipo/Shutterstock

Ako pripremate više porcija u kraćem periodu i ulje još nije prošlo kroz velike promene, može se ponovo iskoristiti.
Ako ste pohovali meso, nije preporučljivo da ulje ponovo koristite.

GLAVNA  stock-photo-woman-cooking-schnitzels-in-frying-pan-top-view-2317245251.jpg
Foto: Shuterstock, New Africa/Shutterstock


Ako ulje prilikom prženja nije dimilo, možete ga koristiti još jednom bez većeg rizika. Ako je potamnelo, odmah ga bacite.


Zaključak: Najbolje je prilikom prženja mesa koristiti novo ulje, ali ako već morate, menjajte ulje nakon najviše dve upotrebe, naročito kada pripremate meso koje otpušta masnoću i vlagu.