Dodatnih sat vremena spavanja ipak pravi štetu: Doktorka savetuje šta raditi da na vas ne utiče previše promena večeras

Prenosimo vam savete doktorke za održavanje ritma kada sutra dođe do promene vremena.

Saveti stručnjaka
18:50h
Dodatnih sat vremena spavanja ipak pravi štetu: Doktorka savetuje šta raditi da na vas ne utiče previše promena večeras
Foto: Shutterstock

Nemojte zaboraviti sutra ujutru da časovnik pomerite za jedan sat unazad. Dolazi nam vreme dužih noći i kraćih dana.

Kako se časovnici pomeraju, neki će biti oduševljeni dodatnim satom koji će provesti u krevetu - ali to zapravo može više naškoditi nego koristiti vašem rasporedu spavanja.

Dnevno svetlo može poremetiti prirodne obrasce spavanja, a istorijski je zamišljeno da se iskoristi što više dnevne svetlosti tokom zimskih meseci. Sunce izlazi ranije, a zalazak se pomera za više od sat vremena, pa zašto se toliko mučimo sa promenom sata?

Sat
foto: Marko Beric / Panthermedia / Profimedia

Razlika od jednog sata može napraviti haos u vašoj rutini i unutrašnjem satu, a promena vremena, posebno ujutro kada je mračnije, može otežati buđenje. Dr Debora Li iz "Dr Fox Online Pharmacy", podelila je nekoliko saveta kako da lakše prilagodite svoj organizam i ne osećate toliko umor, piše "Miror".

Naši organizmi oslanjaju na "konzistentan unutrašnji sat" poznat kao cirkadijalni ritam, a kada je ujutro mračnije, produkcija hormona spavanja melatonina se "odlaže".

"Mnogi ljudi se muče da se prilagode promeni vremena jer naš unutrašnji sat nije odmah usklađen sa novim vremenom. Iznenadna promena može dovesti do osećaja umora, smanjenja budnosti i poteškoća u koncentraciji", objasnila je dr Li.

Jastuk, Kičma, spavanje, san
foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Najbolji saveti dr Li za prilagođavanje na promenu vremena:

Postepeno prilagodite vreme odlaska u krevet

U danima koji prethode pomeranju sata, pokušajte da idete u krevet 15-30 minuta ranije svake noći. Ova postepena promena će pomoći vašem telu da se prilagodi novom vremenu, čineći tranziciju lakšom kada satovi zvanično budu promenjeni.

Izbegavajte duže spavanje

Iako bi vas moglo privući da iskoristite dodatni sat kao izgovor za duže spavanje, dr Li savetuje da zadržite vreme buđenja doslednim. "Vaše telo voli rutinu, tako da održavanje uobičajenog vremena buđenja pomaže u održavanju stabilnog obrasca spavanja", kaže ona.

Izložite se jutarnjoj svetlosti

Izlaganje prirodnom svetlu ujutro pomaže regulaciji vašeg cirkadijalnog ritma. Otvorite zavese čim se probudite ili idite u kratku šetnju kako biste stimulisali produkciju melatonina i pomogli svom telu da se prirodnije probudi.

Ograničite kofein u popodnevnim satima

spavanje
foto: Shutterstock

Pijenje napitaka sa kofeinom kasnije tokom dana može ometati vašu sposobnost da zaspite noću. Držite se opcija bez kofeina, poput biljnih čajeva, kako biste podržali zdravu rutinu odlaska na spavanje.

Stvorite opuštajuću rutinu pred spavanje

Usvojite smirujuću rutinu pre spavanja kako biste signalizirali telu da je vreme za opuštanje. Aktivnosti poput čitanja, meditacije ili tople kupke mogu pomoći u pripremi za kvalitetan san.

Za decu: Održavajte njihovu rutinu doslednom

Deca mogu biti osetljivija na promene u rutini. Dr Li predlaže: "Postepeno prilagodite vreme odlaska na spavanje u danima pred promenu sata i održavajte dosledno vreme buđenja. Ovo će pomoći deci da lakše pređu u novu rutinu i sprečiti preveliku iscrpljenost."

Pidžama, Spavanje
foto: Shutterstock

Uticaj sezonskih promena na san

Mračnija jutra i kraći dani mogu otežati buđenje, a hladnije vreme često nas podstiče da provodimo više vremena unutra. Dr Li naglašava važnost održavanja zdravog rasporeda spavanja tokom zime: "Tokom zimskih meseci, lako je osećati se umornije i sporije. Prioritetizovanje kvalitetnog sna je ključno za borbu protiv sezonskog umora i održavanje opšteg zdravlja i blagostanja."

"Kako ulazimo u zimu, ove male prilagodbe mogu pomoći vašem telu da se lakše prilagodi promeni vremena, omogućavajući bolji odmor i bolje zdravlje", zaključuje doktorka Li.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs