Zdravlje

Šta treba da znate o anesteziji: Pacijent uvek pre operacije treba dobro da se informiše kod lekara anesteziologa

Tim lekara i anesteziolog se brinu da intervencija prođe u najboljem redu

Saveti stručnjaka
Autor:
Šta treba da znate o anesteziji: Pacijent uvek pre operacije treba dobro da se informiše kod lekara anesteziologa
Foto: Profimedia

Saznanje da moramo da idemo na operaciju i da ćemo primiti anesteziju, bilo opštu ili lokalnu, često izaziva osećaj neprijatnosti i brigu da li će sve proći u redu i da li ćemo se posle toga probuditi.

Da bi se strahovi smanjili, dobro je znati da je verovatno najveći napredak u hirurgiji zabeležen upravo na području anesteziologije. Pacijent koji mora da se operiše upoznaje se sa anesteziologom i dobija obrazac u kom su pravila kojih se treba pridržavati, kao i korisne informacije o anesteziji s kojima treba da bude upoznat.

Doktori, Operacija, Lekari
foto: Shutterstock

1. Važno je da na pregledu pacijent iskreno i tačno obavesti anesteziologa o svom zdravstvenom stanju. Kao i kod mnogih doktorskih zahvata, rizici zavise od niza okolnosti. Vrlo su važne bolesti koje je pacijent preboleo ili od kojih trenutno boluje, a koje nisu povezane sa operacijom. Osim opšteg stanja pacijenta, važni su starost i životne navike.

2. Nijedna operacije nije bez rizika, ali današnji lekovi anestetici, aparati za disanje i monitor za nadzor osnovnih životnih funkcija omogućavaju dobro upravljanje anestezijom, dobar nadzor, kao i podršku osnovnim životnim funkcijama tokom cele operacije (rad srca, funkcija disanja, stanje svesti...). Hirurg i njegov tim tokom operacije stalno komuniciraju sa anesteziologom i paze da sve protekne u najboljem redu.

Operacija, hirurzi, bolnica
foto: Shutterstock

3. Tokom operacije pacijent koji je pod opštom anestezijom ne diše samostalno. Umesto njega "diše" aparat čiji rad programira i nadzire anesteziolog. Osnovne životne funkcije tokom operacije su u njegovim rukama.

4. Anestezija se može vršiti pomoću intravenskog anestetika, što je dovoljno i za kratke operacije. Ako operacija traje duže, anestezija se može produžiti ubrizgavanjem anestetika u venu, a može se nastaviti i primenom gas-anestetika pomoću maske koja se stavlja na usta ili nos. Lokalna anestezija suzbija bol na samom mestu operacije ili u određenim delovima tela. Da bi se to postiglo, lokalni anestetik ubrizgava se u određeno mesto kraj kičme blizu živaca koji su "odgovorni" za bol u određenom delu tela. Ubod je bezbolan jer se mesto uboda pre punkcije anestezira.

Ovoga se pridržavajte nakon hirurškog zahvata:

* Šest do osam sati pre operacije ne sme da se jede i pije da bi se izbeglo povraćanje.

* Šest sati pre operacije ne sme da se puši.

* Pre operacije potrebno je izvaditi zubne proteze i kontaktna sočiva. Takođe, potrebno je odstraniti svu šminku i lak s noktiju, kao i prstenje, lančiće i drugi nakit (pirsinge).

* Pre završetka dejstva anestezije pacijent ne može sam, bez pratnje, da ode kući. Neko mora da dođe po njega ili će kući morati da se odveze taksijem kad ga lekar otpusti iz svog nadzora.

* Pacijent ne sme aktivno da učestvuje u saobraćaju, da radi s motornim mašinama i da pije alkohol najmanje 24 sata posle anestezije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs