neprijatno oboljenje oka

KAD IMATE KONJUNKTIVITIS, DOBRO PAZITE NA HIGIJENU: Čim primetite da su oči nadražene, zakažite pregled kod oftalmologa


Osobe koje nose kontaktna sočiva ne bi trebalo da ih koriste dok bolest ne prođe

Saveti stručnjaka
KAD IMATE KONJUNKTIVITIS, DOBRO PAZITE NA HIGIJENU: Čim primetite da su oči nadražene, zakažite pregled kod oftalmologa
Foto: Shutterstock

Crvenilo jedne ili obe beonjače, suzenje, svrab, peckanje, osećaj stranog tela u natečenim očima i lučenje sekreta, koji tokom noći slepi kapke tako da ih je ujutru nemoguće razdvojiti bez vode, simptomi su najčešćeg oboljenja oka - konjunktivitisa. U pitanju je upala sluzokože koja oblaže unutrašnju stranu kapka i očnu jabučicu, koja se naziva i konjunktiva ili vežnjača. Kad su mali krvni sudovi u konjunktivi otečeni i iziritirani, postaju vidljiviji, tako da beonjača izgleda crvenkasto ili ružičasto. Zato je drugo ime za ovu bolest "ružičasto oko".

Konjuktivitis
foto: Shutterstock

Uzroci infekcije

Konjunktivitis najčešće izazivaju virusne infekcije, uglavnom adenovirusi, ali i bakterije, alergeni, gljivice, hemikalije i strana tela, a kod beba i nepotpuno otvoren suzni kanal. Iako je konjunktivitis neprijatan, retko utiče ili ugrožava vid ako se pravovremeno leči. Za razliku od alergijskog, virusni i bakterijski su veoma zarazni, pa rana dijagnoza i preduzimanje mera opreza pomažu u ograničavanju njegovog širenja. Virusni konjunktivitis počinje na jednom oku, a onda za nekoliko dana inficira i drugo. Gnojni, žućkasti iscedak znak je da je došlo do bakterijske infekcije. Osoba je zarazna sve dok ima simptome. Alergijski konjunktivitis obično odmah uključuje oba oka i nije prelazan.

Kad kod lekara

Postoje i druga, ozbiljnija oboljenja oka koja daju slične simptome. Ukoliko crvenilo prate bol, mutan vid ili osetljivost na svetlost, odmah se treba javiti lekaru. Ponekad konjunktivitis izaziva upalu očnih kapaka (blefaritis) ili rožnjače, što može da utiče na vid. U retkim slučajevima ovakva infekcija oka može biti i znak autoimunih bolesti kao što su reumatoidni artritis, lupus, ulcerozni kolitis ili Kronova bolest, a kod dece Kavasakijeve bolesti.

Konjuktivitis
foto: Shutterstock

Kako se prenosi

Konjuktivitis se prenosi dodirivanjem očiju rukama, kao i kontaminiranim predmetima poput peškira. Moguće ga je preneti kijanjem i kašljanjem, što se uglavnom i dešava među decom.

Kako se leči

Lečenje je najviše usmereno na olakšavanje simptoma. Bakterijski konjunktivitis najčešće se leči oko nedelju dana antibiotskim kapima za oči, a virusni se obično sam povlači u roku od jedne do tri nedelje. Ukoliko je uzročnik virus herpes simpleks, mogu se koristiti antivirusni lekovi. Alergijska upala se povlači onda kad se ukloni alergen ili lečenjem same alergije koja je do nje i dovela, ali lekar može da propiše i kapi sa antihistaminikom ili steroide. Konjunktivitis izazvan hemikalijama zahteva hitnu intervenciju lekara. Osobe koje nose kontaktna sočiva ne bi trebalo da ih koriste dok bolest ne prođe.

Kućna medicina

Da bi se ublažila neprijatnost, mogu se koristiti veštačke suze, a lekari preporučuju tople ili hladne vodene obloge na bolesnom oku, u zavisnosti od toga šta nekome više prija. Ako je upala zahvatila samo jedno oko, nikako ne treba dodirivati ono zdravo istom tkaninom.

HIgijena kao prevencija

Budući da bolest može da bude veoma zarazna, njeno širenje se sprečava dobrom higijenom, koja počinje pranjem ruku. Ako imate konjunktivitis, ne dirajte oči rukama i redovno menjajte peškire i jastučnice. Ako se šminkate, tih dana nemojte koristiti šminku, a poželjno bi bilo da bacite onu koju ste koristili neposredno pre pojave infekcije.

S ovim budite oprezni

Nemojte uzimati lekove na svoju ruku, oftalmolog će proceniti da li je upala bakterijska, virusna ili alergijska i u skladu s tim vam dati lek. Takođe, nemojte stavljati obloge od kamilice, jer sitne čestice iz čaja, kao i prašina koja se neretko nalazi u njemu, mogu dodatno da iziritiraju oko. Umesto toga koristite tople obloge od vode.

Konjuktivitis
foto: Shutterstock
Simptomi konjunktivitisa pojavljuju se na jednom oku, ređe na oba.
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs