NADOGRADNJA KOSE UME DA BUDE VEOMA OPASNA: Kad ovo čujete nikad više nećete poželeti da uradite EKSTENZIJE

Pomoću umetaka danas za kratko vreme možete da imate zavodljivu, dugačku i gustu kosu. Dovoljan je samo jedan odlazak kod frizera. Međutim, oni često i nisu baš najbolje rešenje...

Saveti stručnjaka
Autor:
NADOGRADNJA KOSE UME DA BUDE VEOMA OPASNA: Kad ovo čujete nikad više nećete poželeti da uradite EKSTENZIJE
Foto: Shutterstock

Statistika kaže da je proteklih godina veliki broj žena potražio stručnu pomoć dermatologa zbog prekomernog opadanja kose (alopecije), uzrokovanog nadogradnjom veštačkih vlasi na prirodne.

Doktor Stiv O'Brajen iz Londona, koji se bavi problemima vlasišta i kose, na BBC je javno apelovao da se ekstenzije zauvek zabrane. On kaže kako mu je u ordinaciju zbog problema koje izaziva nadogradnja kose nekad dolazilo 30 pacijenata mesečno, a da se sada brojka penje i na preko 80! A evo šta treba da znate kako ne biste imali ovih problema...

celavost, gubitak kose
foto: Shutterstock

Da li je gubitak kose zaista povezan s ekstenzijama?

- Nije, ali može da bude. Kao i kod svih tretmana, krajnji efekat zavisi od stručnosti osobe koja radi tretman, ali i od osobe na kojoj se on sprovodi. Kada vam frizer stavi ekstenzije od prirodne ili veštačke kose, veoma je važno da se o njima brinete na pravilan način.

Može li se izbeći oštećenje kose?

- Može, ukoliko idete u proverene salone, čiji frizeri znaju šta rade. Jednom mesečno morate ići i na održavanje svojih umetaka. Definitivno izbegavajte da vam ekstenzije stavlja nestručna osoba, jer biste mogli da završite s pečatima bez kose na glavi, koji će vam ostati do kraja života.

Šta ako primetite da gubite kosu?

- Trk kod frizera! Ako to ne uradite odmah, mogli biste zažaliti. Verovatno će biti potrebno da vam skinu ekstenzije, a ako opadanje ne prestane ni nakon toga, hitno idite kod dermatologa.

Zapamtite:Veliko su opterećenje za teme

nadogradnja kose, ekstenzije za kosu, umeci za kosu
foto: Shutterstock

* Ekstenzije čupaju prirodnu kosu, teške su, ne upijaju lako vodu i mrse se.

* Izuzetno duge i teške ekstenzije opterećenje su za teme, što za posledicu može da ima istanjenje i proređivanje prirodne kose, a ponekad težina ekstenzija može da izazove glavobolje.

* Ako prilikom ugradnje osećate jako zatezanje, obavezno to recite frizeru, jer previše zategnuta kosa izaziva bol sve dok prirodna kosa ne naraste toliko da između vlasišta i ekstenzija ima dovoljno prostora.

* Ekstenzije najčešće traju pola godine, tako da ih je potrebno obnavljati dvaput godišnje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs