SIMPTOMI MIŠJE GROZNICE: Evo koji pacijenti su posebno ugroženi i kada dolazi do SMRTNOG ISHODA

Saznajte koji su simptomi mišje groznice i kada može biti opasna po život.

Saveti stručnjaka
Autor:
SIMPTOMI MIŠJE GROZNICE: Evo koji pacijenti su posebno ugroženi i kada dolazi do SMRTNOG ISHODA
Simptomi mišje groznice, Foto: Kurir TV

Nakon što su u Ivanjici zabeležena dva slučaja pacijenata sa mišijim virusom, mnogi su zabrinuti, a postavlja se pitanje kako dolazi do zaraze i koji su simptomi. Doktorka Slavica Mariš govorila je za Kurir TV i otkrila koliko je mišija groznica zapravo opasna, kao i koji su simptomi.

"Mišja groznica je akutno, virusno oboljenje, prenosi se na čoveka sa životinja. Ono je izazvano virusima iz grupe hantan. Postoji puno različitih grupa ovog virusa, neki su manje opasni, neki daju blažu kliničku sliku, neki težu. Za naše podneblje tu je pumala virus koji je najčešći u Evropi, ali za naše područje, odnono za Beograd imamo dubrava koji spada u opasnije viruse", objasnila je doktorka i opisala najčešće simptome.

Simptomi i poledice

"Inkubacija ovog virusa, od kontakta do ispoljavanja prvih bolesti, je od 3 do 45 dana - u proseku od 2 do 4 nedelje. Sam klinički tok bolesti je podeljen u 5 faza. U prvoj fazi e javlja naglo, visoka temperaturaizuzetna glavobolja, bolovi u mišićima, može se javiti mučnina, povraćanje, suvoća usta, može se javiti crvenilo lica. Ova faza traje od jednog do tri dana, a kasnije nastaje faza kada dolazi do pada krvnog pritiska i ova faza traje od nekoliko sati do 3 dana. Kasnije se na ovu fazu nadovezuje faza kada imamo smanjeno izlučivanje urina i ova faza traje nekoliko dana i onda dolazi do regulisanja urina, može se čak doći i do jako velikog izlučivanja, od 3 do 6 litara urina u toku dana. Poslednja faza je faza oporavka, u principu ta faza oporavka može trajati od nekoliko nedelja do 12 nedelja, ali da naglasim da nekada može izazvati i smrtni ishod, jer zahvata bubrege i može doći do insuficijencije bubrega i smrtnost zavisi koji je tip virusa izazvao oboljenje i on se kreće od 0,5% do 10%. Ovaj tip što vlada u Beogradu izaziva teže bolesti."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs