EVO KAD HEMOROIDI MOGU BITI OPASNI I KAKO IH SE REŠITI: Dr Drašković otkriva da je u OVOM slučaju neophodna OPERACIJA

Doktor Miroljub Drašković otkrivak kako nastaju hemoroidi i kako ih najefikasnije izlečiti.

Saveti stručnjaka
22:40h Autor:
EVO KAD HEMOROIDI MOGU BITI OPASNI I KAKO IH SE REŠITI: Dr Drašković otkriva da je u OVOM slučaju neophodna OPERACIJA
Foto: Printscreen Youtube/ RTS Ordinacija - Zvanični kanal

Hemoroidi su uvećane i otečene (proširene) vene oko spoljne strane anusa ili u donjem rektumu (rektum je poslednji deo creva i vodi do anusa, otvora na kraju creva gde fekalna materija izlazi iz tela). Svako ima hemoroidno tkivo na ovom području koje se sastoji od krvnih sudova, vezivnog tkiva i mišića. Ovi "jastuci" ne postaju uvek uvećani ili rastegnuti, ali kako starimo, ova pojava postaje sve češća i uzrokuje hemoroide.

Najčešći uzrok za dobijanje ove neprijatne bolesti jeste naprezanje kod pokretanja creva, a pojavljuje se i usled trudnoće, starenja, zbog genetike, hroničnog zatvora, dijareje, dugotrajnog sedenja i analnih infekcija.

Hemoroidi
foto: Shutterstock

Dr Miroljub Drašković govorio je u RTS Ordinaciji na ovu temu i otkrio kakve vrste hemoroid postoje i koje su opasne, kao i kako ih se rešiti.

- Prvi stadijum hemoroida je najklakši, to je nalaz koji ne zaslužuje nikakvo lečenje. Ako se jave neka krvarenja, mi savetujemo dijetetski režim. Ako te vene budu izraženije, tegobe počinju. IV stadijum, hemoroidi su napolju. - objasnio je doktor i istakao da nasledni faktor igra domintantnu ulogu pri nastanku ovog problema.

Dizanje tereta može biti jedan od faktora rizika

- Vi tako podižete pritisak u trbuhu, otežavate cirkulaciju tih vena. Tako da, svaki težak rad, nažalost, istinito dovodi do pogoršanja ovih stanja. - rekao je doktor.

Doktor ističe da sedenje u toploj kupki može biti od pomoći, odnosno da znatno mož ublažiti tegobe.

Rak debelog creva, bolovi u stomaku
foto: Shutterstock

- Dovoljno je sedenje i sedenje u kupki je bolje od ležanja. A kada osoba ne može da sedi, onda imamo drugi problem. Onda je nešto ispalo, pa boli.Vi kad vidite pacijenta da dolazi kao žena posle porođaja, dođe muškarac sedi, tako u tom položaju, na jednoj guzi, znajte da ima neki problem. Ali, pomaže topla kupka, jer dolazi do popuštanja spazma svintera i olakšavanja vraćanja krvi. Najvažnije kod svih tih hemoroida je da se uprno pokušava to da se vrati. - objasnio je doktor i dodao:

- Prolaps je jedna od težih kategorija obolenja gde čitava sluzokoža debelog creva ispada, po 10, 15 cm.

Operacija kao najefikasnije rešenje

- Pacijenti znaju sve, znaju da kod te klasične operacije - hituški morate da ispreparišete tu venu, znači makazama uzmete venu, preparišete je, dođete do vene, podvežete je i ostavite ogoljenu kožu analnog otvora. Na guzi ne sme ništa da se šije, jer to je prljava regija. Mada, koliko god da je prljava regija, brzo zarasta.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs