Obavezno pročitajte

AKO IMATE IMPLANTE U GRUDIMA, NA OVE PREGLEDE OTIĐITE ODMAH: Sprečite opasnu bolest na vreme

Radiografski pregled tkiva dojke je način prevencije i zlatni standard u dijagnostici raka, ali mamografija nije rešenje za sve žene

Saveti stručnjaka
Autor:
AKO IMATE IMPLANTE U GRUDIMA, NA OVE PREGLEDE OTIĐITE ODMAH: Sprečite opasnu bolest na vreme
Foto: Profimedia

Pre svega treba da znate da je anaplastični limfom velikih ćelija redak oblik raka koji se javlja upravo kod žena sa implantatima u grudima, a one koje ih imaju mogu da obole i od karcinoma skvamoznih ćelija, vrste raka kože. Javlja se u tečnom ili ožiljnom tkivu oko "silikona", a u podmakloj fazi se širi na limfne čvorove i pluća.

Zato, ako imate implantate, i dalje bi trebalo da idete na redovne kontrole koje vam preporuči lekar.

Bez obzira na materijal koji je stavljen u grudi i njegovu veličinu, implantacija ne bi trebalo da ometa ni samopregled dojki, a obavezni su ultrazvuk (jednom godišnje), magnetna rezonanca (svake dve godine nakon operacije - ona otkriva naprsnuće implantata kad nema drugih simptoma), osim ako ste uklonili obe dojke mastektomijom pre njihove ugradnje, poruka je stručnjaka čitateljkama magazina Stil.

Mamograf, Pregled Dojke, Skener
foto: Thinkstock

SNIMANJE

Radiografski pregled tkiva dojke je inače zlatni standard u dijagnostici raka, ali i način prevencije - ranog otkrivanja ove bolesti.

Međutim, mnoge žene se pitaju da li im je mamografija uopšte potrebna i da li može da bude korisna ako imaju implantate, odnosno silikonske umetke u grudima.

Tačno je da implantati mogu da ometaju snimanje jer zaklanjaju deo tkiva dojki, ali ako lekaru kažete da ih imate, on će znati da li da vas šalje na mamografiju i da li je to pregled koji će u vašem slučaju dati pravu sliku stanja. Tehničar, da bi dobio kvalitetan snimak, zna kako to treba najbolje da se uradi.

OBAVEZAN PREGLED

Simptomi kancera mogu da se pojave već godinu dana nakon ugradnje implantata, ali kod najvećeg broja žena javljaju se osam godina nakon operacije.

Rak dojke, Rak, Doktor, Žena, Devojka
foto: Profimedia

To su oticanje grudi, promena oblika, izrasline, bol ili kvržice u dojci, pazuhu ili oko implantata, kao i crvenilo/osip na dojci ili oko nje.

Ako primetite nešto od navedenog, ne mora da znači da imate rak, lekar će utvrditi šta je u pitanju. Moguće je da je implantat napukao ili ste se inficirali nakon neke povrede, ali na pregled obavezno morate da odete!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs