POBEDILA JE SEPSU, IMALA SMRTONOSNU BOLEST I TADA JE RODILA ĆERKU MILANU: Borila se kao lavica dok joj se koža raspadala

Priča žene koja je rodila dete dok se borila sa rakom veoma je emotivna, slama i najtvrđa srca.

Porodica
18:26h Autor:
POBEDILA JE SEPSU, IMALA SMRTONOSNU BOLEST I TADA JE RODILA ĆERKU MILANU: Borila se kao lavica dok joj se koža raspadala
Žena koja je rodila dete dok se borila sa rakom, Foto: Printscreen Facebook/Kei Sha

Priča Sandre Jovanović koja je prošla kroz mukotrpan proces da bi dobila ćerku Ljubicu, a da žene su žene snažne i jake pokazala je i Kejša Čedvik (30), samohrana majka iz Velikog Mančestera koja se borila sa rakom i raznim drugim bolestima.

Naime, Kejša je bila student na univerzitetu za medicinsku sestru kada je zatrudnela i rodila ćerku Milanu-Mae u avgustu 2021. U osmom mesecu trudnoće, pronašla je kvržicu u desnoj dojci, ali je mislila da će to biti povezano sa dolaskom mleka.

Tokom porođaja u bolnici, Kejši je dijagnostikovana sepsa, takođe trovanje krvi koje može biti smrtonosno. Zatim, samo nekoliko dana kasnije, bila je pozitivna na Covid-u i stavljena je u izolaciju u bolnici sa svojim novorođenčetom, piše Najžena.

Sve vreme je nosila masku kako bi zaštitila Milanu.

"Nisam očekivala da ću ovako započeti majčinstvo", rekla je Kejša, koja se razdvojila od bebinog oca. "Onda sam, kada sam otišla kući, morala da provedem deset dana sama sa svojom novom bebom. Nisu mi bili dozvoljeni posetioci. "Mleko mi je došlo, ali se veoma brzo osušilo, a kvržica koja mi je bila skoro ispod pazuha je porasla, pa sam razgovarala sa svojim lekarom opšte prakse."

"Rekao je da je verovatno začepljen kanal, ali da me mora da me uputi na biopsiju da se uveri. "Rekao je da mogu da se vratim i viknem na njega ako je nešto više jer je bio tako uporan. "Čak je i medicinska sestra na mojoj biopsiji rekla da se čini da to ima veze sa mojim mlekom. "Osećala sam se sigurno na svakom koraku."

Užasavajuće vesti

Ali, kada je Kejša otišla u bolnicu Tameside da dobije rezultate u avgustu 2021, sa samo 28 godina, nije bila spremna za razorne vesti.

"Rečeno mi je da imam rak dojke", rekla je Kejša. "Rekla sam im da se šale, da sam upravo dobila bebu. Onda sam počela da plačem, pitajući me da li ću umreti. Rekli su da će me tretman ostaviti neplodnom, tako da ako želim još dece u budućnosti, morala bih da se podvrgnem lečenju neplodnosti i da zamrznem svoje jajne ćelije. Bilo je previše, pa sam izašla. Plašila sam se najgoreg. Nisam znala šta se dešava. Upravo sam provela vikend tražeći na internetu priče drugih ljudi."

Kejša je sledeće nedelje započela lečenje plodnosti i zamrznula je tri jajne ćelije. Morala je da stavi na čekanje svoju karijeru, a u septembru je Kejša započela devet ciklusa hemoterapije.

"Bila sam najmlađa u sobi i nisam izgledala loše, pa su svi zurili u mene. Bili su mnogo stariji i izgledali su veoma loše. Znala sam da će mi kosa otpasti pa sam odsekla svoje dugačke pramenove. Da bih se osećala udobnije, napravila sam ćebe sa fotografijama mojih prijatelja i porodice i ponela bih torbu sa hranom."

U novembru, Kejšin tretman je prešao na oštriju "hemoterapiju crvenog đavola" - ili doksorubicin, nazvan po svojoj boji - imala ih je tri, svake treće nedelje tokom devet nedelja.

"Bilo je apsolutno užasno. Mučnina je bila užasna. Nisam mogla da jedem ni da pijem, pa sam halucinirala, otpali su mi nokti na rukama i nogama i imala sam rane na koži. Tokom četvrte nedelje primetila sam grudve kose na jastuku. Pozvala sam mamu i rekla: "Skidam kosu". Tako je došao i bliski prijatelj i obrijao mi je glavu. Bio je to zaista emotivan trenutak jer se sve dogodilo veoma brzo, ali želela sam da povratim kontrolu umesto da gledam kako postepeno ćelavim. Zapravo sam dobila mnogo komplimenata i ljudi su rekli da mi to odgovara. Do Božića su mi trepavice otpale - to me je uništilo, sećam se da sam jecala jer sam izgledala kao pravi pacijent sa rakom."

Prekid uzbune

U januaru 2022, Kejša je dobila dobre vesti - bila je bez raka.

"Pre nego što sam izašla iz bolnice . 12. februara imala sam mastektomiju desne dojke. Rečeno mi je da mi nije potrebna radioterapija i provela sam narednih 12 nedelja pokušavajući da obnovim svoj život. Onda sam dobila poziv i rečeno mi je da mi je potreban tretman - 15 rundi, po jedan dnevno svaki dan tokom tri nedelje, koji je završen u junu."

"Bilo je kao laser, koža je počela da se lomi i izgorela ispod pazuha i ljuštila se. Takođe mi je promenila boju kože na tom području, pa sam morala da koristim specijalnu hidratantnu kremu."

Nakon rekonstruktivne operacije na desnoj dojci i reduktivne mastektomije iz predostrožnosti na levoj, Kejši je 1. marta 2022. konačno rečeno da nema dokaza o bolesti u njenom telu.

"Nisam verovala. Iako su to bile dobre vesti. Bila sam tako preplavljena i uplašena da bi se to moglo vratiti. I dalje sam morala da imam još rekonstruktivnih operacija na grudima. Ova bolest je prožimala svaku moju misao već 18 meseci i uzela je svoj mentalni i fizički danak."

Povratak u normalu

Kejša sada pokušava da povrati svoj život, a najviše se brine zbog Milane. Iako nije imala u planu novu vezu pronašla je novog partnera koji joj u svemu pomaže i potpuno je preuzeo ulogu oca maloj Milani.

"Želim da vratim svoj život u normalu, a onda kada diplomiram, pokušaćemo da dobijemo dete. On je briljantan sa Milanom", zaključila je Kejša.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs