nije svejedno

ODNOS BEZ ZAŠTITE MOŽE BITI FATALAN ZA MUŠKARCA ČAK I U POZNIM GODINAMA: Kondom je posebno obavezan u ovoj situaciji

Mnogi muškarci posle uklanjanja dela ili cele prostate ne koriste kondome jer više ne ejakuliraju kada dožive orgazam. Svi koji to rade greše, upozoravaju stručnjaci

Saveti stručnjaka
Autor:
ODNOS BEZ ZAŠTITE MOŽE BITI FATALAN ZA MUŠKARCA ČAK I U POZNIM GODINAMA: Kondom je posebno obavezan u ovoj situaciji
Odnos bez zaštite može biti fatalan za muškarca u poznim godinama, Foto: Shutterstock

Pre svega, treba da znate da se lekari se u nekim slučajevima neće odlučiti za radikalnu prostatektomiju jer je to velika operacija koja može izazvati ozbiljne i po život opasne komplikacije, kao što su krvni ugrušci u nogama i plućima, abnormalan srčani ritam, srčani udar, upala pluća i infekcije.

Rizik se povećava kod starijih muškaraca i kod onih s drugim zdravstvenim stanjima, kao što su bolesti srca i pluća, visok krvni pritisak, dijabetes ili istorija krvnih ugrušaka, a neke studije su pokazale da se neželjeni efekti, odnosno urinarna inkontinencija i erektilna disfunkcija, takođe povećavaju s godinama.

Da bi operacija imala smisla - da bi koristi bile veće od rizika - morate biti dovoljno mladi da biste iskoristili dodatno vreme preživljavanja koje operacija može da ponudi.

Penzioneri, Stariji par, Stariji ljudi
foto: Shutterstock

Šta posle operacije

Mnogi muškarci se posle uklanjanja dela ili cele prostate, prostaktetomije, pitaju da li i dalje treba da koriste kondome iako više ne ejakuliraju kada dožive orgazam.

Odgovor je - DA!

Polno prenosive bolesti i dalje se mogu preneti sa jednog partnera na drugog: neke bolesti, kao što su HIV/sida, gonoreja, hlamidija i trihomonijaza, prenose se kada inficirani vaginalni ili uretralni sekret dođu u kontakt s površinama koje luče ili sadrže sluz - vaginom i grlićem materice kod žena i uretrom kod muškaraca.

Muškarac koji je imao prostatektomiju može da se zarazi ako, na primer, vaginalni sekret žene s hlamidijom uđe u njegovu uretru.

Razlika u godinama, Stariji Muškarac, stariji muškarac i mlađa žena
foto: Shutterstock

I druge polno prenosive bolesti mogu se preneti kontaktom kože s kožom s ranica, čireva ili inficirane kože koja izgleda normalno, uključujući kožu genitalija (sifilis, genitalni herpes, humani papiloma virus - HPV), koji mogu dovesti do pojave genitalnih bradavica kod muškaraca.

Zapamtite, mnogi koji su zaraženi polno prenosivim bolestima nemaju nikakve znake ili simptome bolesti i nisu svesni da prenose infekciju na partnera!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs