saveti stručnjaka

"AKO SE MUČITE SA KILAŽOM, MORATE DA ZNATE DA SU OVA PIĆA ČISTE KALORIJE": Odličan savet nutricioniste Lazara Mitrića

Baš kao što treba da pazite šta ćete staviti na tanjir, isto toliko bi trebalo da vodite računa šta će se naći u vašoj čaši poruka je Lazara Mitrića, nutrucioniste.

Saveti stručnjaka
14:49h Autor:
"AKO SE MUČITE SA KILAŽOM, MORATE DA ZNATE DA SU OVA PIĆA ČISTE KALORIJE": Odličan savet nutricioniste Lazara Mitrića
Rakija, Foto: Profimedia

Izbor pravog napitka dok ukućani ili prijatelji navaljuju na vas da popijete ovo ili ono tokom predstojećih praznika, a vi ste rešili da ne dobijete ni gram više ili održite težinu, često može da predstavlja pravu muku.

Svesni ste da je voda najbolji izbor, odlična zamena za zaslađena bezalkoholna pića koja se nemilice nude, a evo koja pića se još preporučuju, a koja bi trebalo da izbegavate.

"Najzdravija je svakako voda, a i može vam pomoći u obuzdavanju apetita i smanjenju kalorija. Ako popijete dve čaše vode pre obroka, učiniće da se brže osećate sitima, tako da nećete preterano jesti iako će trpeze biti pune neodoljivih domaćih specijaliteta. Voda vam, takođe, može pomoći da ubrzate metabolizam ", kaže za Stil nutricionista Lazar Mitrić.

Šta bi još bilo dobro da nam se nađe u čaši?

"Neki će, što i inače čine, poželeti voćni sok, ali je bolje da uzmu sok od povrća. Hranljiv je kao i voćni sok, međutim – ima značajno manje kalorija. Recimo, jedna šolja soka od paradajza ima 41 kaloriju, a sok od pomorandže 122 kalorije. Naravno, treba izabrati prirodan sok, sa mekanim, mesnatim delovima koji će vam podariti i vlakna. To takođe može pomoći u kontroli gladi i održanju telesne težine."

Da li su kupovni sokovi od voća i povrća dobri?

"Ako su sveži, jesu, treba samo dobro proučiti deklaraciju i izabrati onaj koji sadrži manje natrijuma i koji ne sadrže dodatne zaslađivače."

Šta još može da nam pomogne tokom prazničnih dana, kad je teško odoleti brojnim izazovima, ne samo u tanjiru?

"Tokom dana može se piti zeleni čaj, slobodno možete konzumirati dve šolje, ali i crna kafa nije na odmet. Zeleni čaj je bez kalorija, neka istraživanja ukazuju da njegov ekstrakt može pomoći u gubitku težine jer sadrži katehine – mikronutrijente. Ima i kofein, baš kao i gazirana ili energetska pića, ali je daleko bolji izbor od njih.

Kofein sadrži i crna kafa, takođe je mnogo bolji izbor, bogata je antioksidansima. Dokazano je da ispijanje umerenih količina kafe može da poboljša raspoloženje i pomogne kad je koncentracija u pitanju, kao i da ispijanjem ovog napitka smanjujemo šanse za oboljevanje od dijabetes tipa 2 i nekih vrsta kancera. Ipak, savetijem da ne pijete više od 3 – 4 šoljice dnevno."

Lazar Mitrić, Nutricionista
foto: Privatna Arhiva

A kako stojimo sa kafom sa dodacima?

"Ukusne su, postoje sa raznim dodacima, ali one će vam doneti bar 200 – 300 kalorija više. Sa šlagom – još više!"

Mnogi misle da će zadržati telesnu težinu ili smršati ako piju obrano mleko. Sve je popularnije i mleko od soje.

"Nije loše ni jedno ni drugo, svakako imaju manje kalorija od kravljeg mleka. Na ovu listu treba staviti i bademovo mleko. Međutim, obrano mleko i zamene za mleko na biljnoj bazi ne sadrže preporučenu količinu proteina, pa se posle konzumiranja ne mora nužno pojaviti i željeni rezultat, a to je gubitak težine."

Sa kojim pićima treba biti posebno oprezan?

"Naravno, pivo nije baš dobar izbor, ali praznici bez njega ne idu. Ako popijete svetlo pivo iz limenke, „nagradiće“ vas sa 100 kalorija. Ono točeno će vam doneti i do 250 kalorija, a zanatska piva, kojih je sve više na tržištu, još više. Slično je i sa vinom, ali možete da ga razblažite vodom. Ne treba sipati sodu, bogata je kalorijama."

Pijan, Muškarac, Pivo, Alkohol
foto: Profimedia

Šta nikako ne preporučujete?

-"Specijalni kokteli su prava napast, ne treba ih mnogo piti. A ako baš ne možete bez alkohola, pomešajte ga sa gaziranom vodom, ne sa sodom. Ako mislite da je dijetalna soda dobar izbor – grešite. Dijetalna pića su povezana sa zdravstvenim problemima (dijabetes tipa 2), a veštački zaslađivači u njima šalju poruku vašem mozgu da je telu potrebno više kalorija."

Isto tako, izbegavajte šećer kod koktela koji se prave bez sode, možete da ih začinite, dodate biljke koje će im dati željeni ukus, a umanjiti broj kalorija. Treba biti obazriv i kad su bezalkoholni kokteli (mokteli) u pitanju."

Ima li još nešto što se nalazi na crnoj listi?

"Treba biti posebno oprezan sa energetskim pićima, često sadrže puno šećera. Nemojte da preterujete ni sa smutijima, mnogi ih naručuju kad izađu u kafić ili restoran. Svi ih reklamiraju kao zdrave, ali samo ako ih sami napravite. Oni što vam nude, često sadrže sladoled, med ili zaslađivače koji značajno povećavaju broj kalorija."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs