Dijabetes je sve učestalija bolest i kod mladih ljudi, a ukoliko se ne ustanovi na vreme, može ostaviti velike posledice na organizam. Sa druge strane, blagovremena dijagnoza i adekvatna terapija, omogućava dug i kavlitetan život. Kako je odabir namirnica kod ovog zdravstvenog problema od izuzetnog značaja, naučnici često istražuju to polje, a sada su došli do veoma zanimljivog zaključka.
Naime, stručnjaci su otkrili da luk, povrće koje je nezaobilazno u svim srpskim jelima, snižava šećer u krvi za čak 50 odsto!
Na godišnjem sastanku "The Endocrine Society" u San Dijegu 25. predstavljeni su nalazi, na kojima je istaknuto da luk može vrlo efikasno i brzo da spusti visok nivo šećera u krvi i ukupne nivoe holesterola, kada se daje uz antidijabetik metformin.
- Luk je jeftin i dostupan, a redovno se koristi u ishrani. Ima potencijal za upotrebu u lečenju obolelih od dijabetesa. Luk nema puno kalorija. Međutim, čini se da povećava brzinu metabolizma, time i apetita, što dovodi do povećane konzumacije hrane. Moramo da istražimo mehanizam kojim je luk doveo do smanjenja glukoze u krvi. Još nemamo objašnjenje naglasio je vodeći autor studije Entoni Ojieh.
Luk ima brojna lekovita svojstva, prema tvrdnjama stručnjaka, koja pomažu kod mnogih zdravstvenih problema, kao što su:
- prečavanje upalnih procesa,
- zaštita zdravlja srca i krvnih žila,
- smanjenje rizika od degenerativnih bolesti, p
- oboljšavanje probave,
- smanjenje širenje virusa,
- čišćenje krvi od toksina,
- čuvanje od dijabetesa,
- poboljšavanje raspoloženja,
- antibakterijsko i antigljivično delovanje,
- poboljšavanje apsorpcije nutrijenata iz hrane.
Sve ovo svrstava luk u grupu namirnica koje su nam veoma bitni saveznici za dobro zdravlje, a nećete pogrešiti koju kod vrstu ovog povrća da izaberete.