REČ NAUČNIKA

BEZ OVE NAMIRNICE SRBI NE MOGU DA ZAMISLE NIJEDNO JELO: Stručnjaci su potvrdili da snižava šećer u krvi za čak 50 %

Jedna je od najzdravijih, a najjeftinijih namirnica kod nas!

Saveti stručnjaka
08:31h Autor:
BEZ OVE NAMIRNICE SRBI NE MOGU DA ZAMISLE NIJEDNO JELO: Stručnjaci su potvrdili da snižava šećer u krvi za čak 50 %
Luk snižava nivo šećera u krvi, Foto: Shutterstock

Dijabetes je sve učestalija bolest i kod mladih ljudi, a ukoliko se ne ustanovi na vreme, može ostaviti velike posledice na organizam. Sa druge strane, blagovremena dijagnoza i adekvatna terapija, omogućava dug i kavlitetan život. Kako je odabir namirnica kod ovog zdravstvenog problema od izuzetnog značaja, naučnici često istražuju to polje, a sada su došli do veoma zanimljivog zaključka.

Naime, stručnjaci su otkrili da luk, povrće koje je nezaobilazno u svim srpskim jelima, snižava šećer u krvi za čak 50 odsto!

luk, crni i beli luk
foto: Shutterstock

Na godišnjem sastanku "The Endocrine Society" u San Dijegu 25. predstavljeni su nalazi, na kojima je istaknuto da luk može vrlo efikasno i brzo da spusti visok nivo šećera u krvi i ukupne nivoe holesterola, kada se daje uz antidijabetik metformin.

- Luk je jeftin i dostupan, a redovno se koristi u ishrani. Ima potencijal za upotrebu u lečenju obolelih od dijabetesa. Luk nema puno kalorija. Međutim, čini se da povećava brzinu metabolizma, time i apetita, što dovodi do povećane konzumacije hrane. Moramo da istražimo mehanizam kojim je luk doveo do smanjenja glukoze u krvi. Još nemamo objašnjenje naglasio je vodeći autor studije Entoni Ojieh.

dijabetes, šećer u krvi
foto: Shuterstock

Luk ima brojna lekovita svojstva, prema tvrdnjama stručnjaka, koja pomažu kod mnogih zdravstvenih problema, kao što su:

  • prečavanje upalnih procesa,
  • zaštita zdravlja srca i krvnih žila,
  • smanjenje rizika od degenerativnih bolesti, p
  • oboljšavanje probave,
  • smanjenje širenje virusa,
  • čišćenje krvi od toksina,
  • čuvanje od dijabetesa,
  • poboljšavanje raspoloženja,
  • antibakterijsko i antigljivično delovanje,
  • poboljšavanje apsorpcije nutrijenata iz hrane.
Crveni Luk, Luk
foto: Shuterstock

Sve ovo svrstava luk u grupu namirnica koje su nam veoma bitni saveznici za dobro zdravlje, a nećete pogrešiti koju kod vrstu ovog povrća da izaberete.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs