Pravi savet

PITALI SMO DOKTORKU ESTETSKE MEDICINE MARIJU RISTANOVIĆ: Kad je pravo vreme da se žena malo "doradi" i "ispegla"?

Žene u Srbiji oduvek su imale naviku da se neguju. Danas se nega kože razlikuje od one od pre dvadeset godina. Prirodno, današnja nega daje i bolje rezultate. Pitali smo doktorku estetske medicine Mariju Ristanović da nam da smernice kad je pravo vreme za negu i koja nega je najbolja za ženu u četrdesetim

Saveti stručnjaka
Autor:
PITALI SMO DOKTORKU ESTETSKE MEDICINE MARIJU RISTANOVIĆ: Kad je pravo vreme da se žena malo "doradi" i "ispegla"?
Foto: Dušan Petrović

*Šta žene sa ovih prostora najviše preferiraju?

"Naše žene prate svetske trendove kada je reč o minimalno invazivnom podmlađivanju koje ne podrazumeva duži oporavak, stoga ne iznenađuje činjenica da su hijaluronski fileri, botoks, biorevitalizacija, mezoniti, hemijski pilinzi, laseri i PRP tretman omiljeni među ženskom populacijom. Neretko kombinovane metode daju najbolje rezultate budući da se vidno poboljšavaju kvalitet i tekstura kože, uspešno se mogu remodelovati određene crte lice, naglasiti najlepše fizičke karakteristike i istaći u prvi plan."

*Sa kojim pitanjem najčešće dolaze?

"Kada govorimo o neoperativnim estetskim zahvatima prvenstveno mislimo na unapređenje kvaliteta kože kroz sintezu kolagena, elastina i hijaluronske kiseline koji pružaju volumen, elastičnost, hidriranost i sjaj. Upravo to je polazište i osnovna motivacija za izvođenje nehirurških procedura. Nega kao imperativ! No, postoje i pojedini zahtevi kojima se mogu oblikovati usne na poseban način primenom hijaluronskih filera kao što su sve popularnije "russian lips" poput lutke, što je veoma tražen postupak među mlađim damama. Takođe, često su zainteresovane za postizanje misterioznog pogleda poznatijeg kao "fox eyes" koji se efikasno izvodi upotrebom COG niti. Naglašavanje linije donje vilice ili "Jawline" sve više okupira pažnju pripadnica lepšeg pola kako bi se postigao "slim" efekat i izrazito mladolik izgled. Sa druge strane, postoje osobe koje po svaku cenu žele da zadrže konfiguraciju svog lica insistirajući isključivo na redovnoj nezi, minimalnoj korekciji finih linija i bora, vodeći računa o ujednačenosti tena i teksturi kože. Pitanja su raznolika - zato je uloga sertifikovanog lekara koji se bavi antiagingom i estetskom medicinom da svojom stručnošću, znanjem i veštinama usmeri pacijente ka najboljoj verziji sebe."

Marija Ristanović
foto: Dušan Petrović

*Koji su najčešći strahovi, ako dolaze na prvi estetski zahvat?

"Iako su u toku sa najnovijim estetskim intervencijama koje promovišu holivudske zvezde i predstavnice šou - biznisa, veliki broj žena ne podržava izveštačen izgled, pa je njihov najveći strah da će potpuno izgubiti mimiku, mogućnost ekspresije emocija, autentičnost uopšte. Usled pojave negativnih primera u svetu modelinga, muzike i glume, postoji opravdan strah da će uniformisanost postati svakodnevica, a da se originalnost polako gubi. Stoga je individualni pristup lekara od presudnog značaja i upravo u činjenici da unikatnost izdvoji od jednoličnosti leži njegova odgovornost. Tretmani mogu biti praćeni otokom, hematomima, komplikacijama, ali kada se blagovremeno predstave kao uobičajene reakcije prolaznog karaktera, nema razloga za strah."

*Sa koliko godina bi žene trebalo da počnu sa podmlađivanjem?

"To je potpuno individualno - postoje mlađe osobe koje zbog nezdravih životnih navika u ranim dvadesetim imaju probleme sa kožom kao što su akne, hiperpigmentacije, dehidriranost, tamni kolutovi oko očiju, umoran izgled. Tada treba početi sa biorevitalizacijom, PRP tretmanom i manjom dozom hijaluronskih filera koji će licu pružiti volumen. Sa druge strane, žene u zrelim godinama imaju problem sa borama, brazdama, padom tonusa i gubitkom jedrine što se različitim tretmanima kao što su botoks, mezoniti i laseri može uspešno rešiti."

Marija Ristanović
foto: Dušan Petrović

*Sa koliko godina se mogu popuniti usne?

"Ukoliko smatra da mu nedostaje volumen ili bi voleo da promeni oblik usana, pacijent sa navršenih 18 godina može da se opredeli za popunjavanje hijaluronskim filerima uz poštovanje saveta lekara. Preporuka je da se otpočne sa manjom dozom preparata kako bi se sačuvao prirodan izgled usana što duže."

*Savet za žene u četrdesetim..

"Kako bi se održao kvalitet kože dubinska biorevitalizacija na bazi hijaluronske kiseline, vitamina, minerala, antioksidanasa i aminokiselina uvek je pravi izbor. Za korekciju finih linija i bora hijaluronski fileri su odlično rešenje. Ukoliko postoji potreba za umirivanjem mimike, primenom botoksa blokiraju se neželjeni pokreti na nekoliko meseci. Što se tiče nege vrata i dekoltea, osim sve popularnijih skin booster - a koji aktivno hidriraju kožu i podstiču sintezu kolagena i elastina, mezonitima se takođe može uticati na ravnanje teksture kože i to na nekoliko godina. U svakom slučaju, poželjno je pridržavati se smernica lekara koji će kreirati personalizovani plan podmlađivanja u skladu sa potrebama pacijenta i odrediti dinamiku izvođenja tretmana za ostvarenje maksimalnih efekata."

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs