Preporuka

DR BRANIMIR RADMANOVIĆ: Ovo su prvi znaci narušenog psihičkog zdravlja! Odmah se javite lekaru!

Kako uočiti da se nalazite "na ivici" i šta treba preduzeti u tom slučaju, poslušajte savet doktora Radmanovića

Saveti stručnjaka
Autor:
DR BRANIMIR RADMANOVIĆ: Ovo su prvi znaci narušenog psihičkog zdravlja! Odmah se javite lekaru!
Foto: Printscreen/youtube/Prva

Sagorevanje je reč koja se sve češće spominje u društvu i medijima. Današnji čovek sve češće sagoreva do preteranih obaveza, nagomilanih poslova, opterećen zbog roditeljstva ili neke treće stvari.

Negativan uticaj na psihu imaju i vesti kojima smo "bombardovani" skoro svakog dana.

Dr Branimir Radmanović, docent na Medicinskom fakultetu u Kragujevcu i načelnik odeljenja za psihotičke poremećaje Klinike za psihijatriju Kliničkog centra Kragujevac, objašnjava koji su prvi simptomi da je psihičko zdravlje narušeno i osoba treba da se obrati lekaru za pomoć:

"Kada ponašanje neke osobe značajno počinje da odudara od nekog uobičajenog ponašanja, kada primetimo sumnjičavost, neuobičajenu impulsivnost, neke stvari u govoru, u ponašanju, odnos prema kolegama na poslu, prema svojim obavezama koji nije uobičajen... Tada treba razmisliti da se nešto ne dešava psihijatrijski i obratiti se za pomoć", objasnio je Dr Branimir Radmanović u emisiji JUTRO na TV Prva.

Doktor takođe ističe da je podrška porodice izuzetno značajna u tretiranju mentalnog zdravlja i da nam nedostaje da čvrsta stabilna porodica u društvu. Za osobe sa narušenim psihičkim stanjem izuzetno je važna podrška i razumevanje okoline.

"Porodica može da pruži prvu podršku. Osoba koja odlazi sa porodicom da se obrati lekaru ili psihijatru, mnogo bolje prolazi nego kada se sama obraća," istakao je Dr Branimir Radmanović.

Napomena: Ukoliko osećate simptome narušenog mentalnog zdravlja, obavezno potražite pomoć stručnjaka!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs