FARMACEUTI UPOZORAVAJU

A, gde vi čuvate lekove: Ovo je ubedljivo najgore i najopasnije mesto u stanu za kućnu apoteku!

Pakovanje svakog leka sadrži uputstvo na kojem, pored ostalog, piše kako lek treba čuvati. Neka vam ne bude teško da pročitate, jer je važno!

Saveti stručnjaka
21:44h Autor:
Foto: Shutterstock

Kuhinja je neobično mesto za čuvanje lekova, a nije im mesto ni u spavaćoj sobi, pa mnogi misle da je kupatilo za to logičan izbor. Međutim, farmaceuti kažu da je to verovatno najgore mesto za kućnu apoteku.

 

Lekovi su tamo izloženi velikoj vlažnosti, što će verovatno uticati na to da izgube svoju delotvornost, kažu iz udruženja nemačkih farmaceuta BAH. To važi čak i ako ne otvorite pakovanje. Umesto toga, većina lekova voli hladna i suva mesta, između 15 i 25 stepeni. Ne treba da ih izlažete visokim temperaturama ili velikoj vlažnosti. Pakovanje svakog leka sadrži uputstvo na kojem, pored ostalog, piše kako lek treba čuvati. Na vama je da to uputstvo pročitate, jer ono nije tu bez razloga.

U frižider idu lekovi na kojima to izričito piše ili će vas na to upozoriti lekar. Kada živa u termometru pređe 25 stepeni, većinu lekova i kozmetičkih proizvoda najbolje je da premestite u frižider ili prostoriju zaštićenu od direktnog izvora toplote, svetlosti i vlage. Ako lek nije adekvatno čuvan, može da dođe do otapanja, raspadanja sastojaka i smanjenja delotvornosti. Može da dođe i do promjene organoleptičkih svojstava, odnosno boje, trajnosti, mirisa i ukusa. Antibiotike tokom leta treba čuvati u frižideru jer bi, na primer, na sobnoj temperaturi izgubili stabilnost i delotvornost. Kapi, vaginalete, inhalatore, insulinske inekcije treba čuvati na temperaturi od 2 do 8 stepeni C. Stručnjaci upozoravaju da se lekovi ipak ne smeju čuvati na temperaturama nižim od nule jer će se zamrznuti i opet će se smanjiti njihova delotvornost. Ako je u pitanju krema, sumnjiva je ako ima grudvice. Gubitak boje i čudan miris smatraju se znacima upozorenja da ni sa mastima i gelovima nešto nije u redu.

Ako lek izgleda drugačije nego što je uobičajeno, ne koristite ga, jer može biti veoma štetno i opasno!

 

(Stil.kurir.rs/Vijesti.me)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs