Pravi savet

Ako želite zdravo srce, odmarajte se u ovoj pozi: Zbog ovoga ljudi iz plemena Hadža nikad ne pate od srčanih problema!

Stručnjaci su istraživali navike najzdravijeg plemena na planeti

Saveti stručnjaka 24.04.2020. - 13:07h Autor: Stil.kurir.rs/ CNN
Foto: Profimedia

U Severnoj Tanzaniji živi pleme Hadža koje bi se moglo klasifikovati kao atavističko. Ima ih samo 1.300, i predstavljaju jednu od poslednjih zajednica lovaca-sakupljača na svetu. Njihov dijalekat nema sličnosti ni sa jednim jezikom na zemlji, a možda je jedan od najstarijih govornih jezika.

 

DNK ovih afričkih lovaca takođe sugeriše na drevne korene samog čovečanstva, stari su najmanje 100.000 godina. Dom im je u blizini Severne Tanzanije, u Olduvaj klisuri, koju sa pravom nazivaju „kolevkom čovečanstva“, delom zato što su u njoj pronađeni neki od najstarijh poznatih ljudskih ostataka.

 

Drevni način života

 

Mnogi iz plemena Hadža žive na udaljenom potezu u Tanzaniji, gde je veliki deo njihovog dana posvećen potrazi za lovinom. Tehnike koje se koriste za pronalaženje lovine, prenose se sa generacije na generaciju. Muškarci obično love lukovima i strelama, dok žene iskopaju korenje i postave bobice, praveći zamke.


Hadža ne skladišti hranu, niti gradi kuće. Umesto toga, oni prave privremene kolibe od sušene trave i isprepletanih grana, i kreću se u skladu sa lokalnim životinjama.

 

Međutim, ono što fascinira naučnike širom sveta je njihov "položaj za odmor". Dok razgovaraju, jedu ili čekaju plen u zasedi, Hadže čuče.

foto: Profimedia

 

Ali, sa stručne strane gledano - oni se tada ne odmaraju jer mišići nogu rade, sagorevajući rezerve energije. Sudeći prema najnovijoj studiji američkih naučnika, ovaj položaj tela blagotvorno utiče na zdravlje srca i krvnih sudova.

 

Sedeći način života negativno utiče na svaki atom našeg tela. Dok mozak stalno radi, mišići se odmaraju. Ovakvo mirovanje negativno utiče na metabolizam masti i ugljenih hidrata, krvni sistem, uključujući i endotel - unutrašnju oblogu krvnih sudova, koja reguliše upalne procese. Kao rezultat toga dolazi do kardiovaskularnih bolesti, jednog od glavnih uzročnika smrti u svetu.

 

Istraživanje koje se radilo na Univerzitetu Južna Kalifornija, uključivalo je 28 muškaraca i žena iz plemena Hađa, koji su 8 dana nisili uređaje na butinama mereći aktivnost mišića nogu. Pokazalo se da su njihove aktivnosti bile 3 puta veće od preporučenih od strane američkih lekara!

 

Iako se Hadže odmaraju od 9 do 10 sati dnevno, oni ipak ne sede, već čuče kada ne love. Tada je zaključeno da u čučećem položaju mišići troše od 20 do 40 % energije, koja se inače troši kada se hoda.

 

Tada je zaključeno da ovaj položaj može da normalizuje i nivo šećera u krvi, kao i kardiovaskularne probleme.

 

Stoga, ako želite dobro srce, čučnite!

 

(Stil.kurir.rs)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...