Nova saznanja

Mogu li respiratori da pogoršaju stanje pacijenata sa korona virusom: Američki doktori sigurni u to!

Učinio bih sve što je u mojoj moći da izbegnem intubiranje pacijenata, rekao je doktror Skot Veingart

Saveti stručnjaka
Autor:
Mogu li respiratori da pogoršaju stanje pacijenata sa korona virusom: Američki doktori sigurni u to!
Foto: Profimedia

Svi smo već dovoljno zastrašeni mogućom zarazom od korona virusa, međutim kada čujemo da je neko na mehaničkoj ventilaciji, kao da ga odmah u mislima "otpišemo". Od lekara smo već čuli da su svi pacijenti koji se nalaze na respiratorima, životno ugroženi.

Zbog toga što Covid 19 prodire duboko u pluća i izaziva jake upale, otežavajući disanje, mehanička ventilacija za pacijenta prestavlja jedini spas. Međutim, mnogi se bune smatrajući da im pomenute mašine nanose više štete nego koristi, piše Daily mail.

Ubacivanje kiseonika pod pritiskom u pluća može iritirati organe i dodatno ih oštetiti.

Doktor Paul Marik, šef medicine u Istočnoj Virdžiniji, rekao je da je ovo "začarani krug" za pacijente sa korona virusom.

Skot Veingart, lekar hitne nege u Njujorku, rekao je da se stanje pacijenata sa koronaviruso pogoršava "kao direktni rezultat intubacije".

On je dodao: "Visoki nivoi sile i nivoi kiseonika, i pokušaj vraćanja nivoa zasićenosti kiseonika na normalan, mogu da povećaju povrede pluća. Učinio bih sve što je u mojoj moći da izbegnem intubiranje pacijenata."

Da li respiratori mogu da naštete plućima?

Mehanički ventilatori pod pritiskom pumpaju kiseonik direktno u pluća kroz cev koja se ubacuje niz grlo.

Guranje kiseonika pod pritiskom u organe može uzrokovati da se izuzetno upale. Oni postaju iritirani što pokreće agresivne imunološke odgovore, što rezultira upalom.

Veoma visok nivo kiseonika je takođe štetan jer povećava stvaranje slobodnih radikala, što dovodi do oštećenih membrana, proteina i ćelijskih struktura u plućima.

Lekari to obično zaobilaze osiguravajući da nivo pritiska bude nizak i davanje samo toliko kiseonika da bi se održali organi. Ali kod pacijenata koji već imaju jako oštećena i upalu pluća, mogu pogoršati probleme. Upala može prouzrokovati da tečnost iz obližnjih krvnih sudova curi u male vrećice vazduha u plućima, što otežava disanje i dobijanje kiseonika do organa.

"Podaci iz Kine sugerisali su da će rana intubacija sprečiti da srce, jetra i bubrezi 19 pacijenata propadnu usled hipoksije (usporavanja kiseonika)", rekao je ovaj lekar.

Postoji široko rasprostranjeno mišljenje da obolelim od korona virusa treba nedelja ili dve da "dođu do respiratora", tj. da im stanje postane toliko ozbiljno da moraju biti priključeni na mehaničku ventilaciju, dok se pacijenti sa pneumonijom izazvanom nečim drugim smeštaju na mehaničke ventilatore u roku od dan ili dva.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs