Savet

Doktor Komarovski savetuje: Evo kako da se ne zarazite dok ste u prodavnici!

Udaljenost od dva metra između ljudi može zameniti zaštitne maske od korona virusa, rekao je kandidat medicinskih nauka, pedijatar Jevgenij Komarovski

Saveti stručnjaka
Autor:
Doktor Komarovski savetuje: Evo kako da se ne zarazite dok ste u prodavnici!
Foto: Printscreen youtube/ Доктор Комаровский

Doktor Komarovski je podsetio da je karakteristika koronavirusa to što se on ne prenosi toliko kroz vazduh, koliko preko ruku. "Sam virus nije opasan na odeći. Problem će se pojaviti kada zaraženim rukama dodirnete sluznicu," upozorava on.

Štaviše, ako rukama ne dirate lice, rizik od infekcije se značajno smanjuje. "Ali ako zaraženim rukama dodirnete nos, oči, usta, možete se zaraziti. Stoga morate temeljno prati ruke," podsetio je on.

Kada se vratite iz prodavnice ili sa posla, odeća vam neće biti zaražena ako se niste grlili sa nekim, rukovali ili bili u liftu. Ako je osoba taj dan bila sama u prodavnici, odeću nije potrebno dezinfikovati.

Međutim, njegov savet je da na ovaj način dezinfikujete odeću kada se vratite iz prodavnice:

"Kada dođete sa ulice, svu svoju odeću izneiste na balkon. Ostavite je da vidi nekoliko dana, a zatim je možete ponovo uneti u kuću. Ako odeća bude izložena suncu, tada je dovoljno dva sata , jer će sunce ubiti sve," objašnjava stručnjak.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs