Preporuka

Šampion za pamćenje tvrdi: Radite ove 3 stvari svaki dan, ako ne želite da obolite od Alchajmerove bolesti!

Nelsonu Delisu je 2009. godine umrla baka od Alchajmerove bolesti, što ga je nateralo da od tada aktivno traga za načinima da održi zdravlje i bistrinu mozga

Saveti stručnjaka
13:31h Autor:
Šampion za pamćenje tvrdi: Radite ove 3 stvari svaki dan, ako ne želite da obolite od Alchajmerove bolesti!
Foto: Profimedia

Nelson Delis je autor knjige "Zaboravio sam nešto i ne sećam se šta" i četvorostruki štampion pamćenja u SAD. Delis radi kao trener za razvoj pamćenja u Majamiju na Floridi.

Direktori svetski poznatih kompanija ovom čoveku plaćaju 250 dolara na sat da ih nauči kako da poboljšaju memoriju.

Donosimo vam 3 glavna saveta Nelsona Delisa za bolje pamćenje:

1. Isključite telefon

Delis kaže da je najlakši način da odžite pamćenje svežim, da isključite mobilni telefon i društvene mreže - makar sat vremena dnevno.

Nelsonovu teoriju su potvrdile i studije iz 2017. godine koje su zaključile da pametni telefon pogoršava kognitivne sposobnosti, inhibirajući procesiranje informacija u mozgu.

2. Razmišljajte u slikama

"Čega god se pokušam setiti, ja to pretvorim u mentalnu sliku u glavi, koja je odraz zapamćenog predmeta koristeći maksimalan broj čula za to, " kaže Nelson. Možete uvezati zvuk, čulo mirisa, neku senzaciju - samo da ima smisao. Čovek mnogo bolje pamti sliku nego reč ili opis.

3. Proučavanje i pravljenje "palate sećanja"

Sve te mentalne slike moraju biti skladištene negde. Zato se pravi "palata sećanja".

Recimo, zamislite kuću ili stan. Sada te mentalne slike "okačite" na zidove te vaše zamišljene kuće. Zvuči naivno, ali stvarno deluje. Na ovaj način ćete se setiti svih informacija koje su vam potrebne.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs