Alternativna medicina

Ova pečurka jača imuni sistem, usporava starenje, bori se protiv raka: Ruski narodni lek! (RECEPT)

Lekovita svojstva čaga pečurke poznata je od davnina. Ona raste u hladnim predelima kao što su Sibir, Aljaska i Severna Kanada. Pečurka koja sazreva 20 godina pogodna je za lečenje i jelo.

Saveti stručnjaka
Autor:
Ova pečurka jača imuni sistem, usporava starenje, bori se protiv raka: Ruski narodni lek! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

Savremena nauka je tek počela da otkriva lekovita svojstva ove pečurke.

1. Prema rezultatima hemijske analize, čaka ima odlična antioksidativna svojstva. Sadrži superoksid dismutazu - antioksidante enzime, iste kao u ljudskom telu. Sa godinama, količina ovih prirodnih antioksidanata smanjuje se kod ljudi i upravo oni omogućavaju telu da se bori protiv hroničnih tegoba i usporava starenje.

2. Čaga je bogata bega -D- glukanima, jačajući imunitet i sprečavajući razvoj autoimunih bolesti.

3. Čaga, zahvaljujući lanosterolu koji je njen deo, aktivira ćelije koje pomažu u borbi protiv virusa i malignih bolesti.

4. Zahvaljujući betulinu i beulinskoj kiselini, čaga održava zdrav nivo holesterola u organizmu.

Tinktura od čage

Najčešće se pravi čaj od čage. Receptje je jednostavan. Dovoljno je samleti 10 grama ove pečurke, prelijete je sa 400 mililitara ključale vode. Ostavite da odstoji 5 minuta. Čaj je malo gorak, ali možete da ga zasladite ako želite.

Od sušene čaga pečurke možete napraviti i tinkturu. Dovoljno je 10 grama preliti rakijom, ostaviti da deluje par sati, procediti i koristiti kao piće ili za masažu.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs