Bamija je biljka koja uspeva u svim klimatskim uslovima u kojima uspeva i kukuruz. Iako je tropska biljka, kod nas se odavno odomaćila. Veoma se lako i jednostavno gaji, a bolesti i štetočine je retko napadaju.
U kulinarstvu je našla široku primenu, pa je možete jesti kuvanu (kao boraniju), barenu (u salatama), prženu na roštilju ili konzerviranu.
Bamija sadrži: 7,6 grama ugljikohidrata; 80 miligrama folne kiseline; 2 grama proteina; 3 grama prehrambenih vlakana; 21 miligrama vitamina C i 60 miligrama magnezijuma i jako malo kalorija. Zato je odlična da ceo organizam, te bi bilo da je imate u jelovniku.
Recept: Iseckajte bamiju u jednu čašu i prelijte mlakom vodom. Ostavite da odstoji preko noći. Vodu koju je bamija otpustila, konzumirajte pola sata pre doručka. Ovaj napitak će prijati vašem telu.