Obavezno pročitajte

7 signala kojima žensko telo traži pomoć: Hitno se javite ginekologu!

Ne propustite ovih 7 signala koje vam telo šalje, i sprečite na vreme ozbiljne ginekološke bolesti

Saveti stručnjaka
19:16h Autor:
7 signala kojima žensko telo traži pomoć: Hitno se javite ginekologu!
Foto: Shutterstock

Svaka žena već verovatno zna da je neophodno dva puta godišnje otići kod ginekologa. Postoje brojne situacije u kojima doktor mora da se poseti neplanirano i hitno. Svaka žena mora da odluškuje svoje telo, te kod prvih alarma da se odmah javi lekari i izbegne opasnost po zdravlje, a nekad i po život.

Bolest se ne dešava iznenada. Telo će vam mesecima ranije poslati ovakve signale, a na vama je da ih rastumačite:

1. Iznenadan oštar bol u donjem delu stomaka

Bez obzira na njegovu prirodu (da li je kao ubod, tupa bol ili kao da vas neko preseca preko stomaka), takva bol može da znači ozbiljnu bolest. Ako se tom bolu pridruži i mučnina, povraćanje, hipertermija, gubitak svesti, bol u području rektuma, može se sumnjati na intraabdomalno krvarenje izazvano rupturom ciste na jajniku. Sličan bol je moguć i sa razvojem onkološkog procesa, apopleksije jajnika. Ovo je prilika da hitno i neplanirano posetite ginekologa.

2. Hronični bol u donjem delu stomaka

Mnoge žene imaju ovu bol koja se povremeno pojavi i prođe. Ovakva umerena bol ne izaziva veliku zabrinutost, ali može da znači: endometioza (beningna bolest materične sluzokože), hronični upalni proces u materici, proširenja vena karlice...

Lekari ovaj simptom nazivaju hroničnom bolom u karlici. Iz navedenog je jasno da to nije razlog da pozovete hitnu pomoć, ali jeste razlog da odete kod ginekologa prvom prilikom.

Neophodno je rešavati bol. Ginekolog će uraditi sve potrebne preglede kako bi ustanovio vaše zdravstveno stanje. Ukoliko ginekološki pregled bude uredan, preporuka je da odete kod urologa, neurologa i hirurga, jer hronični karlični bol može biti signal i drugih bolesti.

3. Krvarenje između menstruacija

Ovo je razlog da odmah posetite lekara, čak i ako još uvek imate krvarnje! Ne čekajte da prestane!

Ako je krvarenje obilno i ne prestaje, to je razlog da pozovete hitnu pomoć. Razlog ovog krvarenja može biti signal niza bolesti, uključujući i hormonske.

Intermenstrualno krvarenje može da ukaže na:

  • Patologiju grlića materice - Erozija, upala, prisustvo atipičnih ćelija. Većina patoloških procesa na grliću materice su prekancerozna oboljenja, a displazija se čak naziva i nultim stadijumom karcinoma. Stoga je pravovremeno lečenje ovih bolesti izuzetno važno, pogotovo jer je lečenje nekomplikovano i brzo dovodi do oporavka.
  • Bolest jajnika - neke upalne bolesti jajnika izazivaju krvarenje. Ciste i onkološke lezije jajnika takođe mogu da izazovu krvarenje.
  • Patologija tela materice praćena je pražnjenjem krvi. to se dešava zbog rasata formacija u zdravom tkivu, poremećenog krvotoka i stvaranja sopstvenog vaskularnog zida tumora.
  • Disfunkcionalno krvarenje iz materice, što ukazuje na prisustvo hormonske neravnoteže, neispravnosti menstrualnog ciklusa. Sve to treba temeljno ispitati i naći rešenje problema.

4. Krvarenje tokom trudnoće

Krvarenje tokom trudnoće bilo kada i u bilo kojoj situaciji je razlog hitne posete lekaru. Većina trudnica se plaše ove pojave i ako dođe do nje padaju u depresiju i sebi dodatno naštete. Ali u ovoj situaciji morate ostati hladne glave kako biste procenili situaciju i uvideli da li je potrebno hitno pozvati hitnu pomoć ili otići samostalno kod lekara.

Krvarenje u periodu od 5 do 12 nedelje je vrlo često početak pobačaja. Ako se što pre javite doktoru to su veće mogućnosti da sačuvate trudnoću.

Krvarenje u 39 do 40 nedelji trudnoće može nagovestiti početak porođaja.

U svakom slučaju lekar utvrđuje uzrok; isto važi i za lečenje.

5. Obilna i dugotrajna menstruacija

Menstruacija koja traje duže od 8 dana, praćena obilnim krvarenjem može signalizirati ovo:

Polip (rast) i hiperplazije (rast) endometrijuma;

Submukozni miomatski čvor (beningni tumor u materici);

Andeniomioze i td.

Trenutno stanje medicine omogućava nam sasvim bezbolne intervencije koje će popraviti i održati zdravlje organa. Žena ne gubi plodnost, ali samo ako se pravovremeno javite lekaru i započnete lečenje.

6. Anomalije tokom menopauze

Ovaj period u životu žene nije manje važan od prave menstruacije. Tokom menopauze, reproduktivna funkcija jajnika i materice bledi, hormonska pozadina se značajno menja. U tom periodu žensko telo je veoma osetljivo na razne spoljne i unutrašnje uticaje.

Signal za hitnu medicinsku pomoć ginekologa je krvarenje nakon početka menopauze. Za patologije endometrija, poput hiperplazije, polipa, prekanceroznih i kanceroznih promena, krvarenje je karakteristično upravo kod žena u postmenopauzi.

7. Povećanje stomaka

Ako žena nije u drugom stanju, a stomak joj se naglo povećao, vidno napeo, to je razlog za hitnu posetu ginekologu.

Nažalost, onkološke bolesti mogu biti potpuno asimptomske. Istovremeno, kancerogeni tumor može rasti s nenormalnom brzinom, bukvalno svakog dana. Stomak je zbijen i uvećan, može dobiti nepravilan oblik, izbočenje. Više ili manje povoljan uzrok ove pojave može biti beningni tumor materice gigantskih razmera.

Žena ne mora da ide kod frizera, na manikir, masažu ili fejslifting, ali zato MORA da ode kod ginekologa najmanje jednom godišnje.

Niko to ne može uraditi umesto vas. Neka vam to bude poklon samoj sebi. Brinite se za svoje zdravlje kako biste bile žive i zdrave svojoj deci, svojim majkama i sestrama.

Vi koje ste majke, idite redovno kod lekara jer ćete time biti pozitivan primer svojim kćerkama da i one obave redovne ginekološke preglede svake godine.

Stil.kurir.rs

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs