Otrov na vašem stolu

Top 12 najprljavijih proizvoda: Na ovom voću i povrću se nalazi najviše pesticida!

Više ni voće, a ni povrće nisu zdravi proizvodi

Saveti stručnjaka
17:06h Autor:
Top 12 najprljavijih proizvoda: Na ovom voću i povrću se nalazi najviše pesticida!
Foto: Profimedia

Svake godine Svetska zdravstvena organizacija izbaci spisak od 12 najotrovnijihi proizvoda koji se nalaze na rafovima prodavnica. Godinama unazad prvo mesto ubedljivo drži jagoda, međutim spanać je prati u korak. Ukupno 230 različitih pesticida i njihovih proizvoda pronađeno je u više od 38.800 neorganskih uzoraka.

Negativni zdravstveni efekti se mogu javiti kod dece koja su čak na trenutak izložena ovim vrstama pesticida.

Problem je što se štetnost pesticida tretira na životinjama i to samo izloženost jednom pesticidu, dok smo u praksi izloženi na milost i nemilost nekoliko vrsta pesticida.

Istraživanja su pokazala da se izloženost pesticidima na dnevnom nivou negativno odražava na plodnost kod žena, za čak 26%, dok se kod muškaraca kvalitet sperme znatno smanjuje.

Ovo je spisak 12 najprljavijih i najotrovnijih proizvoda sa pijace:

Jagode

Spanać

Nektarine

Jabuke

Grožđe

Breskve

Trešnje

Kruške

Paradajz

Celer

Krompir

Slatka paprika

A ove godine je na baksuzno 13-o mesto, dodata i ljuta paprika.

Mnogi od ovih proizvoda sadrže na sebi i nekoliko vrsta pesticida, pogotovo spanać. Kombinacija pesticida na ljudsko zdravlje je razorna: rak, poremećaj pažnje, hiperaktivnost, trovanje i tako dalje, samo su neke od bolesti koje ovakvi proizvodi donose ljudima.

Svetska zdravstvena organizacija savetuje da se ovakvi proizvodi tretiraju rastvorom sode bikarbone. Na pola litre prokuvane vode, rastvorite 2 kašike sode bikarbone, potopite voće ili povrće u takvoj vodi i ostavite 15 minuta. Nakon toga isperite voće i povrće pod mlazom hladne vode, najmanje 30 sekundi.

Međutim, soda bikarbona ne može ukloniti hemijsko jedinjenje koje je ušlo ispod kore. Ukoliko uklonite koru, uklonili ste mogućnost da dobijete vitamine koji se nalaze samo u kori. A ako je pesticid prošao kroz koru, onda je sigurno zarazio i ceo plod.

Savetuje se da se kupuju organski proizvodi ili da sami proizvedete za sebe voće i povrće. Čak i ako pribegavate prskanju određenih kultura, to možete raditi kontrolisano i sa ekološkim preparatima.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs