Morate da obratite pažnju

Vaše telo ne podnosi mlečne proizvode: Nikad ne biste prepoznali ovih 7 simptoma!

Često ih "pravdamo" nečim drugim

Nutricija 04.11.2018. - 14:40h Autor: Miss7
Foto: Shutterstock

Laktoza se nalazi u mnogim namirnicama - mleku, siru, jogurtu, svežem siru… ali i u čokoladi i mnogim drugim proizvodima.

 

Ipak, mnogi ljudi ni ne znaju da pate od intolerancije na laktozu. Simptomi nisu tako jaki kao kod alergije, kada može da bude ugrožen i život, pa često i dalje konzumiraju mleko i mlečne proizvode, a telo pati.

 

Ako sumnjate, evo koji neprijatni simtomi bi mogli da budu pokazatelj da je ipak reč o intoleranciji na laktozu!

 

1. Nadutost

 

Jedan od tipičnih simptoma netolerancije na laktozu je nadutost. Ugljen dioksid i metan sakupljaju se u crevima i zaslužni su za jaku nadutost.

 

2. Bol u stomaku

 

Ako patite od gasova i nadutosti, naravno da ne možete sebi da olakšate u svakom trenutku. Na primer, ako ste u društvu. Međutim, to ima svoje posledice: prilikom zadržavanja gasova, creva se napinju i izazivaju bol i čudne zvukove.

 

Vaše telo proizvodi previše sluzi: Ovo su simptomi i uzroci, a ovako možete da rešite problem bez lekova!

foto: Shutterstock

3. Grčevi u stolmaku

 

Jedan od simptoma intolerancije na laktozu definitivno su grčevi u stomaku.

 

4. Dijareja

 

Još jedan simptom intolerancije na laktozu je dijareja. Telo nije sposobno da razgradi laktozu u tankom crevu, pa se to događa u debelom crevu. Pritom nastaje, između ostalog, mlečna kiselina, zbog koje se nakuplja voda u probavnom traktu, pa nastaje proliv.

 

5. Zatvor

 

Možda zvuči kontradiktorno, ali vremenom zbog intolerancije na laktozu dolazi i do zatvora. To može da se desi kad u crevima zbog intolerancije nastane metan. Creva zbog gasova rade sporije i dolazi do neprijatnog zatvora.

 

Psiholozi upozoravaju: 6 najčešćih simptoma opsesivno-kompulsivnog poremećaja!

foto: Shutterstock

6. Mučnina i povraćanje

 

Pošto je zbog nemogućnosti tela da razgradi laktozu probavni sistem ekstremno opterećen, dolazi do mučnine, a u težim slučajevima i do povraćanja.

 

8. Glavobolja i vrtoglavica

 

Netipični simptomi intolerancije na laktozu su glavobolja i vrtoglavica. Nije potpuno razjašnjeno zašto dolazi do tih simptoma, ali moguće je da zbog laktoze u debelom crevu nastaju materije koje putem krvi dospevaju u celo telo i tako uzrokuju probleme.

 

Moćno piće koje tera bolesti: Rakija leči ovih 10 zdravstvenih tegoba!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...