Pogledajte

Zdrave i ukusne: 5 namirnica koje ne smete da preskočite ove jeseni!

Jesen nam je opet stigla, a s njom i namirnice koje smo čekali cele godine

Fitnes & Nutricija
Autor:
Zdrave i ukusne: 5 namirnica koje ne smete da preskočite ove jeseni!
Foto: Shutterstock

Ako želite da uživate u jesenjim plodovima, a istovremeno da se zdravo hranite, sledećih 5 namirnica bi trebalo da budu vaš prvi izbor!

Bundeva

Ovo narandžasto povrće bogato je vlaknima koja su jako bitna kako bi vaš probavni sistem ostao zdrav. Bundeve su takođe krcate beta-karotenom koji vaše telo pretvara u vitamin A, a koji se zatim brine za vaš vid i imunološki sistem.

Ne zaboravite ni na semenke koje su bogate fitosterolom – on prirodno snižava nivo lošeg holesterola u vašem organizmu. Semenke bundeve takođe pomažu u izlučivanju serotonina, hormona zbog kog se osećamo dobro.

Spas za dobro varenje: Uz pomoć ove 4 namirnice, rešićete problem nadutosti!

foto: Shutterstock

Prokelj

Ako su vas roditelji ikada terali da jedete ove male zelene kuglice, radili su to s dobrom namerom. Prokelj je vrlo dobar izvor gvožđa, koje je potrebno za prenos kisonika kroz vaše telo. Takođe, prokelj sadrži i pristojnu količinu folata, vlakana i vitamina C i K.

foto: Shutterstock

Nar

Ovi maleni crveni dragulji vrlo su bogati antioksidansima, koji smanjuju upalne procese probavnog sistema i sprečavaju razna oboljenja. Nar je takođe bogat i vlaknima pa je dobar izvor vitamina B, C i K.

Najlekovitije voće na svetu: Zašto ove jeseni ne treba da preskačete nar!

foto: Shutterstock

Cvekla

Svoju prepoznatljivu boju cvekla dobija od betalaina, koji joj daje i protivupalna svojstva i deluje kao antioksidans. Cvekla je bogata i folatima, vitaminom C kao i magnezijumom, a zbog količine vode od čak 90% takođe je odlična namirnica za mršavljenje.

Malo kalorija, mnogo vitamina C, a toliko ukusan: Evo zašto ove jeseni treba da jedete kestenje!

foto: Profimedia

Kruške

Kruške su bogate topivim vlaknima koja smanjuju nivo lošeg holesterola. Takođe, sadrže dovoljne količine vitamina C (koji pomaže u apsorpciji gvožđa) i bakra (koji ubrzava središnji nervni sistem).

Smanjuju rizik od raka, dijabetesa tipa 2 i srčanih oboljenja: 5 razloga da ove jeseni jedete kruške!

foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs