Ako želite da pojedete nešto stvarno zdravo, pomešajte kruške i cveklu!
Cvekla je bogata mineralima, dok kruška uz minerale i vitamine sadrži i veliku količinu biljnih vlakana koji pospešuju probavu.
Osim toga, ona sadrži i puno pektina, koji smanjuje holesterol i stabilizuje nivo glukoze u krvi.
Sastojci: 500 g cvekle, 50 ml balzamiko sirćeta, pola kašičice belog bibera, 150 g kruške, 50 g želea od borovnice, kašika skrobnog brašna, kašika šećera, malo soli. Priprema: Cveklu oprati, oljuštiti i iseći na tanke kriške. U lonac sipati sirće, 1 dl vode, začiniti solju i biberom, dodati cveklu i dinstati na laganoj vatri.
Kruške oprati, oljuštiti, odvojiti koštice i iseći na kriške. Pre nego što cvekla potpuno smekša, dodati kruške i dinstati još 10 minuta.
Pre serviranja, umutiti skrobno brašno sa 2 kašike vode i želeom od borovnice, dodati cvekli i mešati dok se malo ne zgusne. Po želji začiniti sa još malo sirćeta i belog bibera.