Obogatite ishranu

Hrana koja podstiče prevremenu menopauzu: Naučnici potvrdili!

Naučnici su došli do zaključka koji bi mogao pomoći ženama u borbi protiv prevremene menopauze. Ishrana bogata ugljenim hidratima može da podstakne raniju menopauzu, pokazuje istraživanje Univerziteta u Lidsu kojim je obuhvaćeno 914 Britanki

Fitnes & Nutricija
Autor:
Hrana koja podstiče prevremenu menopauzu: Naučnici potvrdili!
Foto: Shutterstock

U studiji objavljenoj u Journal of Epidemiology & Community Health navodi se da je ishrana koja obiluje testeninom i pirinčem povezana s godinu i po ranijom menopauzom u odnosu na prosečni početak menopauze oko 51. godine.

Istraživanje je pokazalo da ishrana bogata plavom ribom, graškom, pasuljem i sojom može da odloži prirodnu menopauzu za godinu i po.

Ali stručnjaci dodaju kako i mnogi drugi činioci, uključujući gene, utiču na početak menopauze, piše BBC.

Zasad još nije jasno koliki je efekat ishrane, pa stručnjaci napominju da žene ne bi trebalo da se brinu oko toga da svoj jelovnik prilagode rezultatima istraživanja.

Hrana koja briše bore: Bogata je koenzimom Q10!

foto: Shutterstock

Autori napominju da je njihova studija samo opservacijska i ne dokazuje uzroke, ali nudi moguća objašnjenja koja stoje iza njihova otkrića.

Na primer, mahunarke sadrže antioksidanse koji mogu duže da zadrže menstruaciju, a antioksidanse podstiču i omega 3 masne kiseline u plavoj ribi.

Rafinirani ugljeni hidrati povećavaju rizik od otpornosti na insulin, što može da utiče na polne hormone i povećati nivo estrogena. To, ipak, može dovesti do povećanja broja menstrualnih ciklusa i ranijeg prestanka proizvodnje ženskih polnih ćelija, kažu stručnjaci.

Stoga, ukoliko se na vašem tanjiru često nalaze testenina, beli pirinač i hleb, bilo bi bolje da ishranu obogatite namirnicama koje sugerišu stručnjaci.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs