Svima dostupan

Čaj od koprive: Leči reumu, snižava šećer, regenerište telo iznutra i spolja!

Čaj se koristi za ispiranje mokraćnih puteva, za sprečavanje stvaranja peska u bubrezima, za povećanje količine urina i kod svih upalnih procesa u telu

Nutricija 23.04.2018. - 18:05h Autor: Zdravakrava24sata.hr
Foto: Profimedia

Kopriva je bogata vitaminima, mineralima i lekovitim materijama. List koprive efikasno olakšava reumatske tegobe, jer znatno umanjuje bol pri kretanju i u mirovanju. Propisuje se za unutrašnju upotrebu kao diuretik, jer može da pojača uklanjanje natrijuma i mokraćne kiseline i olakša stanje kod reume i artritisa.

 

Takođe, laboratorijska ispitivanja sprovedena u Nemačkoj 1999. godine pokazala su da listovi koprive imaju snažan protivupalni efekat. Kopriva deluje protiv dijareje i pomaže kod hemoroida. Čaj se koristi za ispiranje mokraćnih puteva, za sprečavanje stvaranja peska u bubrezima, za povećanje količine urina i kod svih upalnih procesa u telu. Kopriva snižava i nivo šećera u krvi, pa se stoga koristi u brojnim mešavinama čajeva protiv dijabetesa.

 

Preparati od korena koprive olakšavaju i tegobe kod povećane prostate, iako se količina gvožđa ne smanjuje. Čaj od koprive dobro je sredstvo za jačanje, jer podstiče apetit, snabdeva organizam gvožđem i uspešno deluje protiv umora. U spoljašnjoj upotrebi kopriva se upotrebljava za lečenje akni, ekcema, masne kože i peruti.

 

Neverovatan psilijum: Smanjuje apetit, reguliše stolicu, snižava holesterol, a svima je dostupan!

foto: Profimedia

Branje koprive

 

Za jelo služe prokuvani listovi i vrhovi mlade biljke koji se beru od kraja februara do maja, a katkad se mogu ponovo naći u jesenjim mesecima. Nežni vrhovi biljke s četiri do šest listića treba otkinuti u rukavicama na mestu gde je stabljika još mekana. Koren se bere u jesen i proleće, a potom koristi svež ili suši. Mladu koprivu možete da pripremite kao spanać, a od nje se prave i umaci, salate, čorbe, pite i druga jela.

Mladi izdanci se mogu pržiti na ulju, a osušeni i samleveni u prah mogu se spremati za dalju upotrebu. Otrovni sadržaj iz koprivinih žila (mravlja kiselina) kuvanjem se neutrališe. Kopriva je bogata kalcijumom, fosforom, gvožđem i silikatnom kiselinom. U biljci ima vitamina K, B2 i pantenonske kiseline te stoga predstavlja prirodni multivitaminski koncentrat.

 

Čaj od koprive

 

Sastojci:

 

2 kašičice listova koprive

250 ml vode

 

Priprema:

 

Sveži ili sušeni list koprive prelijte vrelom vodom, ostavite poklopljeno da stoji deset minuta pa procedite.

 

Primena:

 

Popijte tri šoljice na dan kod reumatskih bolova, umora, malokrvnosti i izostanka apetita.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...
*/ ?>