Za neke ćete se iznenaditi

Zubari nikada ne jedu ove namirnice: Kada vidite zašto prestaćete i vi!

Ako želite da vam zubi ostanu zdravi, ovu hranu bolje izbegavajte

Nutricija
15:43h Autor:
Foto: Shutterstock

Kokice, koštice i jako zaslađena pića loše utiču na zube - uništavaju gleđ, uzrokuju karijes, a mogu i slomiti zube. Ako želite da vam ostanu zdravi, ovu hranu je bolje izbegavati.

 

1. Kokice

 

- Jedenje kokica zna izazvati upalu desni, jer ljuskice ostanu između zuba - objasnila je stomatolog Željka Stolar.

- Najviše ljudi koji mi dolaze u ordinaciju sa slomljenim zubima kažu da im se to dogodilo kad su jeli kokice. Često se kokice do kraja ne otvore i tvrda zrna jako lako lome zube, a da ne pričamo o skrivenim ljuskicama koje se zabiju između zubi i izazivaju bol u desnima - objasnio je Džonatan Neman za Rajders Dajdžest, stomatolog iz Njujorka.

 

2. Suvo voće

 

Iako jako fino, puno vitamina i minerala, suvo voće je strašno loše za zube.

- Ne samo da je u pitanju koncentrisani šećer, već je i jako lepljiv pa se često zalepi za kutnjake i stvara karijes - napominje dr Neman.

 

3. Slatka kafa

 

Često ispijanje slatke kafe, poput one iz automata je "noćna mora" za zube. Stalna izloženost zuba šećeru i mleku u kafi otežava pljuvački borbu protiv šećera i kiselina u ustima.

 

- Pljuvačka je fantastičan zaštitnik zuba, ali dugotrajnim ispijanjem slatkih pića oni su pod stalnim napadom šećera. S vremenom pljuvačne žlezde jednostavno ne mogu "držati korak" s količinom šećera u ustima i njihov rad se usporava pa pljuvačka više ne može obavljati svoj posao - kaže dr Neman.

 

Nutricionista probala trik na sebi: Nikad lakše izgubila 3 kg za 7 dana!

foto: Shutterstock

4. Semenke

 

Većina semenki zahteva otvaranje prednjim zubima što može uzrokovati oštećenje i lomove zuba.

 

5. Topla voda s limunom

 

Ako ste čuli da je topla voda s limunom dobra zamena za jutarnju kafu, još jednom razmislite o ovoj opciji.

 

- Zube uništava kiselina iz limuna jer nagriza gleđ. Stalna izloženost kiselim napicima može otopiti gleđ, slabeći tako unutrašnji sloj zuba, koji je žući od gleđi i puno osetljiviji - objasnila je stomatolog Raha Sepehrara za Metro UK.

 

- Inače, prevelika konzumacija agruma, tj. previše kiseline jako šteti zubima, kao i šećer. Zubi su preosetljivi - izjavila je stomatolog Stolar.

 

6. Led

 

- Ne jedite led! Pretvrd je, oštećuje zubnu gleđ i uzrokuje male lomove na zubima. Čak može i odlomiti deo zuba - upozorava američki stomatolog Džon  Maraši.

 

7. Energetska pića

 

- Energetska pića su jako kisela i imaju nizak pH i visok sadržaj šećera. Svedok sam velikom porastu propadanja zuba među studentima koji piju previše ovih pića kako bi uspeli da presede noć. Zbog gustoće i povećanog šećera ovo piće prekriva jednako sve zube i stvara opasnost od mnogobrojnih karijesa - priča zubar Maraši.

 

- Sva gazirana pića strašno uništavaju gleđ, a nastaju i velike promene na njoj - objasnila je stomatologinja Stolar.

 

Čarobne namirnice: Usporavaju starenje i vraćaju blistav izgled koži!

foto: Shutterstock

8. Suvo grožđe sa čokoladom

 

- Suvo grožđe je sam vrag! Ovo je možda iznenađujuće, ali sama čokolada na njemu manje šteti zubima nego suvo voće. U grožđu je veća količina šećera i lako se lepi za zube. U ovom slučaju čokolada je samo benzin sipan na vatru! - objašnjava Maraši.

 

9. Sportski napitci

 

Ta pića su osmišljena za sportiste radi rehidratacije. Pomažu nadoknađivanju izgubljene hranjive materije i elektrolita u organizmu. Na drugu stranu, sportska pića su puna tečnog šećera, koji je poznat po tome da stvaraj karijes na teže dostupnim zubima - objašnjava Krista Maning, vlasnica zubne laboratorije u Kentakiju.

 

10. Hleb s pekmezom i/ili kikiriki puterom

 

Oba namaza su prepuna šećera, gusta i jako lepljiva, što je recept za karijes. Ako volite ove namaze, potražite one sa manjim procentom šećera i nakon obroka popijte čašu vode. Ako možete, nakon sendviča uzmite žvakaću gumu s pepermintom koja će žvakanjem skinuti većinu šećera sa zuba - savetuje zubar Maning.

 

11. Konzervirano voće

 

Ako mislite da je ovo zdrava namirnica zato jer je u pitanju voće, razmislite još jednom.

 

- Iako se voće obično smatra zdravom i poželjnom namirnicom, konzervirano je jako nezdravo jer je spakovano u sirup i tečni šećer, što se smatra samo jednim korakom dalje od klasičnih bombona - objasnio je Maning.

 

12. Gumene bombone

 

Ne samo gumene bombone, nego i svi slični slatkiši treba da se izbegavaju u širokom luku. Oni su grozni za zube jer se jako lepe i za zube i desni, a što duže je gumena bombona zalepljena za zub to više bakterije proizvedu kiseline koja uzrokuje karijes - izjavio je kozmetički zubar Lorens Fung.

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs