9 stvari

Pripremite se: Detoksikacija o kojoj vam niko nije pričao!

Da detoksikacija nije isto što i mršavljenje, da nije za svakoga i da bi čišćenje trebalo da bude prihvatljivo za organizam i psihički i fizički, samo su neke od bitnih stvari koje bi trebalo da znate pre nego što je započnete
Nutricija 20.11.2013. - 10:42h
Foto: Shutterstock

Teško da ćete sresti osobu koja nije bila barem na jednoj seansi čišćenja organizma sokovima, vodom, voćem ili nekim drugim preparatima. Koristi od detoksikacije su velike, ali još uvek postoje stvari na koje treba paziti pre nego je započnete.

1. Pripremite se
Dane pre detoksikacije smatrajte danima pripreme. To znači da prejedanje slatkišima veče pre nije prihvatljivo. Smanjite unos kafe, mesa, šećera i mlečnih proizvoda, a povećajte unos voća i povrća. Ovo će vas pripremiti za dane čišćenja, a i lakše ćete ih podneti.

 

2. Nije za svakoga
Ako ste mlađi od 18, trudni ste ili dojite, ne preporučuje se da provodite detoksikaciju sokovima ili slično čišćenje. Ako ne spadate u spomenute grupe, a osećate tromost, imate problema s probavom ili vas muči nesanica, dobar ste kandidat za detoksikaciju.

 

3. Naglo ćete izgubiti na kilaži
Ukoliko izbacite masnoće iz ishrane i pijete sveže voćne i povrćne sokove bez dodanog šećera, nema sumnje da ćete smršati. Ali, neki će jednako brzo vratiti sve izgubljene kilograme. Bitno je, dakle, da čišćenje bude prihvatljivo za organizam i psihički i fizički. Treba vas podstaknuti na zdraviji unos hrane, a ne izložiti dodatnom stresu.

 

4. Može biti skupo
Nema razloga, ali ako se odlučite za neki skupi sokovnik ili gotove sokove za detoksikaciju, može biti prilično skupa. I zbog kvaliteta i uštede, bolje je da sami cedite sokove.

 

5. Postoje načini da se prebrodi kriza i negativni simptomi
Pijte puno vode, odmarajte se i vežbajte barem 30 minuta na dan pre, tokom i nakon razdoblja čišćenja.

 

6. Detoksikacija nije isto što i mršavljenje
Tokom čišćenja tijelo, zapravo, uzima predah od lošeg životnog stila koje ga iscrpljuje. Čišćenje neprestano provode unutrašnji organi, problem je što ih zatrpavate, pa ne stižu izbaciti sve otrove koje unosite.

 

7. Dužina detoksikacije može varirati
Može trajati od tri do 60 dana. Ali, poslušajte svoje telo i lekara kojeg je dobro pre početka pitati za savet.

 

8. Najvažnije je šta ćete učiniti nakon detoksikacije
Detoksikaciju treba završiti postupno. Polako ubacujte namirnice koje niste konzumirali. Ali, prvih par dana nakon detoksikacije i dalje jedite uglavnom sirovu hranu koju ste jeli tokom čišćenja. Ukoliko se opet vratite lošim navikama, ceo postupak čišćenja biće besmislen.

 

9. Jetra i drugi unutrašnji organi mogu to svaki dan
Jedite hranu koja pogoduje zdravlju jetre i organizam će funkcionisati odlično i bez intenzivne detoksikacije sokovima. Unutrašnji organi i sistemi u telu neprestano održavaju ravnotežu organizma, omogućite im dobre uslove za rad i svaki dan ćete imati odličnu detoksikaciju.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...