Elektronske cigarete: Spas ili štetne po zdravlje?

Elektronske cigarete su još nove i nedovoljno ispitene, te Svetska zdravstvena organizacija preporučuje da se ne koriste, neki čak predlažu zabranu, dok pojedini naučnici poručuju da se njim amože smanjiti broj smrti od pušenja
Medicina 19.11.2013. - 16:18h Autor: Tanjug
Foto: Shutterstock

Pojedini britanski naučnici izražavaju nadu da bi povećana upotreba elektronskih cigareta mogla da spreči neke od smrti izazvanih pušenjem, kojih je godišnje u svetu oko pet miliona, dok protivnici e-cigareta smatraju da one samo dodatno popularizuju pušenje, kao i da dugoročni efekti na zdravlje elektronskih cigareta nisu dovoljno proučeni.

 

Britansko udruženje Akcija za pušenje i zdravlje procenjuje da u Velikoj Britaniji e-cigarete povremeno ili stalno puši oko 700.000 ljudi. Umesto udisanja toksičnih supstanci kojih ima u duvanu, korisnici e-cigareta udišu tečni nikotin. Profesor psihologije zdravlja Univerziteta Koledž u Londonu Robert Vest rekao je na konferenciji o elektronskim cigaretama u Kraljevskom društvu u Londonu da bi one mogle spasiti milione života, piše portal Pliva.

 

E-cigarete su još uvek relativna novost i ne postoje dugoročne studije o njihovom uticaju na zdravlje, ali su neke studije na životinjama pokazale da nema štetnih posledica ni posle 2 godine udisanja pare tečnog nikotina, ali zabrinutost još uvek postoji.

 

Međutim, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) preporučila je da se e-cigarete ne koriste dok se ne utvrdi njihova potpuna sigurnost. SZO je objavila da potencijalni rizici nisu utvrđeni, ali da uticaji na zdravlje tečnog nikotina nisu dovoljno proučeni. Britansko medicinsko udruženje pozvalo je na zabranu pušenja e-cigareta u javnosti, baš kao što je zabranjeno i pušenje običnih cigareta. Ipak, Lin Dovkins s Univerziteta Ist London smatra da treba biti oprezan s uvođenjem zabrana jer je, kako je rekla, potrebna blaga regulacija zato što e-cigarete predstavljaju održivu i sigurniju alternativu pušenju.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...