Nove drastične mere u planu

London: Trafalgar skver i Hajd park uskoro zabranjeni za pušače

London bi bio prvi grad u Velikoj Britaniji u kojem bi duvan bio zabranjen i na otvorenim javnimmestima, ukoliko se usvoje predlozi novih mera, dok pušači opominju da parkovi u ovom gradu čine 40 odsto površine
Vesti 16.10.2014. - 13:08h Autor: Tanjug
Foto: Thinkstock

Parkovi britanske prestonice kao i najprometniji trgovi poput Trafalgar skvera uskoro bi mogli da budu zabranjeni za pušače.

 

Uvođenje ove mere, protiv koje su se ljubitelji duvana već oglasili, proizilazi iz zvaničnog izveštaja koji je sačinjen na zahtev gradonačelnika Londona, Borisa Džonsona.

 

"Kao hirurg-onkolog Nacionalne zdravstvene službe (NHS), bio sam svedok stravičnih posledica duvana na pušače i njihove porodice. Moramo više da učinimo kako bismo pomogli ljudima da prestanu da puše i odvratimo mlade od namere da postanu pušači", ističe dr Ara Varkes Darzi, autor studije koja je danas objavljena.

 

U izveštaju se navodi da u Londonu ima 1,2 miliona pušača, što je 15 odsto od upnog stanovništva glavnog grada Velike Britanije.

 

Svake godine, od duvana umre 8.400 ljudi, a 51.000 biva hospitalizovano. Ukoliko bi ovaj predlog bio izglasan, London bi bio prvi grad u Velikoj Britaniji u kojem bi duvan bio zabranjen na otvorenim javnim mestima. Pušenje je 2007. zabranjeno u londonskim pabovima i restoranima. I dok jedni podržavaju ovu meru, tvrdeći da će time deca biti zaštićena od duvana, drugi je najoštrije kritikuju.

 

Tako direktor udruženja pušača "Forest", Sajmon Klark, smatra da bi ovakva odluka bila "skandalozna". On je objasnio da parkovi zauzimaju 40 odsto površine Londona, te da bi se građani uskoro mogli suočiti i sa zabranom pušenja u sopstvenoj bašti. Među ostalim preporukama izveštaja je i predlog da se zabrane restorani brze hrane u krugu od 400 metara oko škola.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...