Četvrt veka je prošlo

25 godina od smrti Danila Kiša: Uskoro objavljivanje sabranih dela

Ime velikana proze nose ulice velikih gradova u Srbiji i različite kulturne ustanove, a u čast pisca uskoro će biti objavljena i njegova sabrana dela
Vesti 15.10.2014. - 15:16h Autor: Tanjug
Foto: Youtube / Elitera09

Danas se navršava 25 godina od smrti Danila Kiša (1935-1989), a u sklopu obeležavanja uspomene na velikog književnika, akademika SANU nedavno je u najmlađem beogradskog naselju "Stepa Stepanović" otvorena osnovna škola koja nosi njegovo ime.

 

U Beogradu i inostranstvu izvodi se predstava "Grobnica za Borisa Davidoviča" kao regionalni pozorišni projekat, a uskoro će biti objavljena i Kišova sabrana dela.

 

Preminuo je u Parizu 15. oktobra 1989, sahranjen je u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu.Kiš je bio romansijer, pripovedač, esejista, dramski pisac, prevodilac sa francuskog, ruskog i mađarskog jezika. Bio je član SANU, diplomirao je svetsku književnost u Beogradu.

 

Bio je dramaturg pozorišta "Atelje 212" i lektor za srpski jezik u Strazburu, Bordou i Lilu.

 

Neka od najuspešnijih dela su romani "Psalam 44", "Mansarda", "Bašta, pepeo", "Peščanik", "Grobnica za Borisa Davidoviča", pripovetke "Rani jadi", "Enciklopedija mrtvih", drama "Elektra 70", polemički spis "Čas anatomije".

 

Foto: Wikipedia, bista Danila Kiša u Subotici
Foto: Wikipedia, bista Danila Kiša u Subotici

Počeo je kao pesnik, a potom se okrenuo prozi kojom je u drugoj polovini 20. veka izveo poetički preokret u srpskoj književnosti.

 

Predstava po njegovom romanu "Grobnica za Ivana Davidoviča", u režiji Ivice Buljana, premijerno je izvedena 21. jula na Mitelfestu u Ćividaleu u Italiji, a u Beogradu, krajem septembra, u Bitef-teatru i u sklopu 48. po redu pozorišnog festivala Bitef.

 

Taj kompleksan Kišov tekst dat je u vidu epizoda koje hronološki prate životni put revolucionara B.D. Novskog, kroz scene pune nasilja, erotike, nagosti, žive muzike, vatre i leda na pozornici.

 

Festivala Zadar snova i u saradnji sa Ministarstvom kulture Srbije u okviru projekta obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata.

 

Kišovo ime nose i srednja škola u Budvi (Crna Gora), ulice u Novom Sadu, Beogradu, Podgorici, Vršcu, kao i biblioteka u Vrbasu i Narodna biblioteka u Tesliću, gradiću u republici Srpskoj, BiH.

 

U Kišovoj rodnoj Subotici uspomenu čuvaju Gradska knjižara i Fondacija za omladinsku kulturu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...