Jesenje blago

Žir je prava riznica zdravlja: Evo kako sve možete da ga koristite!

Prva asocijacija na žir jeste da je to omiljena hrana divljih svinja, ali da li ste znali da ga i mi takođe možemo konzumirati? Evo i kako!

Fitnes & Nutricija
13:02h Autor:
Žir je prava riznica zdravlja: Evo kako sve možete da ga koristite!
Foto: Shutterstock

Žir je oduvek smatran svetim drvetom i hlebnim drvetom. U prošlosti, kada nije bilo toliko izobilja hrane, ljudi su se oslanjali isključivo na plodove prirode, tako da su u ishrani koristili i žir, dok danas to nije nikako praksa.

Glavni sastojak žira je tanin, koji žiru daje gorčinu, ali se takođe može ublažiti. Tanina ima manje ako birate zeleniji žir. Da biste ublažili gorčinu, žir ogulite, skuvate i menjajte vodu sve dok ne izgubi gorčinu. Potom se on može sušiti, pržiti i mleti i na taj način se dobija brašno od žira koje može da se koristi za spremanje hleba, kolača, palačinaka i drugih ukusnih jela. Ako koristite ovo brašno treba da ga pomešate sa drugim brašnom, da biste dobili još zdravije i ukusnije brašno.

foto: Shutterstock

Mleveni prženi žir može da se koristi kao kafa. Sadrži mnoštvo hranljivih, korisnih i možemo reći lekovitih sastojaka. Prava je riznica minerala, a ima u njemu i proteina, masti i ugljenih hidrata.

Da bi se napravila kafa ovo je postupak kako da tretirate žir: prvo žiru skinete kapicu, a onda i koru. Zatim se seče na sitnije delove. Potom se suši u rerni ili sušari, na umerenoj temperaturi. Posle se žir proprži da dobije smeđu boju. Melje se da se dobije prah, isto kao kafa.

foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs