Razmislite dobro kada sledeći put naručujete brzu hranu

Nakon samo jednog hamburgera: Evo šta se dešava u vašem telu!

Štetu arterijama pravite nakon konzumacije samo jednog obroka brze hrane, rezultati su studije iz 2012. godine objavljeni u kanadskom žurnalu kardiologije
Nutricija 29.04.2015. - 11:59h Autor: aura.ba
Foto: Thinkstock

Postoji razlog zašto je brza hrana nezdrava, ali i zašto je toliko volimo. Da li ste se ikada zapitali kako brza hrana utiče na vaš organizam? Nutricionista Keri Gans, autor brojnih radova i knjiga o nutricionizmu i zdravoj ishrani, za Yahoo Health objašnjava šta se to tačno dešava u organizmu nakon konzumiranja brze hrane i na koji način ona ostavlja dugoročne posledice na naše zdravlje.

 

Mozak

 

Postoji razlog zašto se brza hrana smatra "hranom za utehu". Crveno meso koje hamburger sadrži je puno aminokiselina koje podstiču lučenje serotonina, hormona sreće, zbog čega se na trenutak osećate bolje.

 

Srce

 

Crveno meso je puno zasićenih masti. Konzumiranje hrane bogate zasićenim mastima dugoročno povećava rizik od srčanih oboljenja i infarkta, a može da poveća i rizik od obolevanja od raka. Hamburgeri puni soli čine da vaše telo zadržava vodu, zbog čega ne samo da ćete da se osećate nadutima, nego će i vaše srce teže da radi, čime se povećava krvni pritisak.

 

Zlu ne trebalo: Kako da preživite infarkt ako ste sami!

 

Šećer u krvi

 

Rafinisani ugljeni hidrati u hamburgeru se brzo vare i uzrokuju povećanje nivoa šećera u krvi. Dugoročno, ovo može da poveća rizik od razvijanja dijabetesa tipa 2.

 

Krvotok

 

Štetu arterijama pravite nakon konzumacije samo jednog obroka brze hrane, rezultati su studije iz 2012. godine objavljeni u kanadskom žurnalu kardiologije. Vremenom zasićene masti u crvenom mesu povećavaju nivo holesterola. Dobra strana crvenog mesa je to što je puno gvožđa, vitamina B12 i cinka, čime jačate imuni sistem.

 

Snizite holesterol na prirodan način: Ove namirnice treba da jedete što češće!

 

Kosti i mišići

 

Crveno meso je bogato proteinima, što vam daje instant energiju i pomaže u izgradnji mišića i kostiju.

 

Telesna težina

 

Brza hrana je izuzetno kalorična. Vremenom ovaj višak kalorija može da dovede do debljanja, čime svoj organizam stavljate pod rizik za oboljenje od niza bolesti.

 

Pomažu da smršate: 7 kaloričnih namirnica koje možete da jedete bez griže savesti!

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs