Čuvajte zdravlje

Preventivne navike: Ovako možete sprečiti nastanak kamena u žuči

Svakoga dana uzmite jednu kašiku hladno ceđenog maslinovog ulja jer će ono pomoći bolji protok žuči kao i eliminisanje manjih kamenčića
Fitnes & Nutricija
15:38h Autor:
Preventivne navike: Ovako možete sprečiti nastanak kamena u žuči
Foto: Shutterstock

Da bi se izbeglo stvaranje kamena u žučnoj kesi neophodno je promeniti režim ishrane. Ovo se posebno odnosi na osobe koje unose kaloričnu masnu hranu.

Trebalo bi izbegavati namirnice koje sadrži životinjsku mast (kao što su punomasno mleko, sir, žumance, puter, masno crveno meso, kolači), ali i konzumiranje životinjskih belančevina i dodatnog šećera.

A zašto se ne preporučuje da šećer izbacite u potpunosti iz ishrane, saznajte OVDE.

"Osnovna upalna stanja koja dovode do promena na žučnoj kesi su akutni i hronični holecistitis, odnosno zapaljenje zida žučne kese uzrokovano takođe postojanjem kamenčića unutar nje, koji ometaju normalno funkcionisanje" - objašnjava specijalista opšte hirurgije dr Zoran Ražnatović iz Klinike za digestivnu hirurgiju KCS.

Potrudite se da svakoga dana redovno uzimate sve obroke, a naročito doručak.

Za bolje varenje je dobro piti gorke napitke kao što je tonik. Najbolje je da se svakoga dana popije sok od pola limuna u čaši tople vode, oko pola sata pre doručka.

U čemu vam sve može pomoći limun dijeta, saznajte OVDE.

Pronađite u toku dana pola sata vremena za žustru šetnju, kako bi se predupredilo nastajanje žučnog kamena od holesterola.

Dnevno popijte najmanje šest čaša vode, jer se time smanjuje rizik od prevelike koncentracije žuči.

Svakoga dana uzimajte po jednu kašiku hladno ceđenog maslinovog ulja, jer će ono podstaći bolji protok žuči, a ujedno i eliminisanje manjih kamenčića, ukoliko su se oni već oformili u žučnoj kesi.

Za šta još možete upotrebiti maslinovo ulje, pročitajte OVDE.

U svakodnevnoj ishrani što češće koristite voće poput grejpfruta, grožđa, krušaka, kao i koštunjavo voće, integralni pirinač i integralne žitarice.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs