Kombuha je lekovita gljiva iz Azije, koja se stotinama godina upotrebljava u prehrambene, zdravstvene i kozmetičke svrhe. Od nje se najčešće priprema fermentisani napitak nalik na čaj koji rešava gotovo svaku boljku današnjice.
1. Saveznica lepote
Čajevi od ove gljive, kao i njeni ekstrakti su sastavni deo kozmetičkih preparata. Ovaj podatak ne čudi, budući da njene aktivne materije pomažu u sprečavanju nastanka celulita i ubrzavaju sagorevanje masnoća u telu. Stotinama godina se koristi i kao prirodno sredstvo za podmlađivanje, odnosno izglađivanje bora.
Kombuha je poznata po svojim tonificirajućim i antioksidativnim svojstvima, pa ova gljiva odnosno njeni ekstrakti mogu da se primjuju i direktno na kožu. Obloge od kombuhinog čaja, na primer, pomažu kod problema sa ekcemima, dok ispiranje kose njim podstiče rast i regeneraciju vlasišta.
2. Saveznica zdravlja
Kombuha jača imuni sistem i izbacuje otrove i teške metale iz tela što je naročito važno u vreme sezonskih prehlada. Uz to podstiče probavu, štiti creva od propadanja, snižava krvni pritisak i šećer u krvi, pomaže kod upale zglobova, glavobolja i menstrualnih grčeva. Odličan je pomagač i u borbi s hemoroidima, žučnim i bubrežnim kamenjem, a neki tvrde i da igra ulogu prirodnog antibiotika.
3. Saveznica dobrog raspoloženja
Ako živite u stresnoj svakodnevici, posegnite za napitkom od kombuhe. Ova gljiva deluje antistresno, prirodni je "podizač" raspoloženja i energije.