Keto dijeta je način ishrane koji podrazumeva malo ugljenih hidrata i visok sadržaj masti. Poznata po tome što poboljšava opšte zdravlje, smanjuje šećer u krvi, čisti organizam, jača imunitet. Sa druge tsrane, vrlo je dobar saveznik za gubitak kilograma.
Cilj je da iz ishrane izbacite brašno, povrće sa ugljenih hidratima, šećere i telo dovedete u ketozu. Kada telo dovete u tu fazu, vaš organizam će početi da koristi masti kao osnovni izvor energije.
Spremili smo za vas izazov koji traje 21 dan sa detaljnim planom ishrane, a vi nam javljajte kakvi su rezultati!
PLAN ISHRANE ZA PRVU NEDELJU
1. DAN
Doručak: Kajgana od 3 jaja i 50 grama prepečene slaninice. Salata sveža paprika.
Ručak: Cezar salata (pileći file ispržite na malo ulja pa ga isecite na rezance. U činiju dodajte paradajz, zelenu salatu, malo spanaća, papriku, meso, so i biber i malo grčkog jogurta).
Večera: Biftek sa salatom od svežeg povrća (može rukola, može kupus)
2. DAN
Doručak: Omlet sa spanaćem (200 grama spanaća i 4 jaja)
Ručak: Salata sa tunjevinom (ili sardinama - zdravija varijanta)Zelena salata, rukola, radič, sveža paprika, paradajz, malo sira i malo tunjevine. Nekoliko zelenih maslina.
Večera: Svinjska pečenica sa svežim povrćem po želji.
3. DAN
Doručak: Keto hleb sa kuvanim jajima (keto hleb: 3 jaja, 100 grama sira, 1 kašičica praška za pecivo, malo soli. Umutiti belanca, dodati žumanca i krem sir i prašak za pecivo pa peći na 180 stepeni).
Ručak: Salata sa avokadom, spanaćem, orasima, 50 grama feta sira.
Večera: Pečeni oslić sa povrćem (filete oslića ispeći, pa ga izmešati sa pečenom paprikom i lukom)
4. DAN
Doručak: Tunjevina sa zelenom salatom.
Ručak: Juneći biftek dobro pečen sa povrćem po želji (najbolje grilovane tikvice).
Večera: Ćufte, sir i povće po želji.
5. DAN
Doručak: Pržena jaja sa pečurkama
Ručak: Burger sa salsom, gvakamola sosom i sirom.
Večera: Bela riba i povrće po želji.
6. DAN
Doručak: Grčki jogurt sa stevijom i kakaom i malo mlevenog badema.
Ručak: Pileća salata sa maslinama i sirom.
Večera: 200 grama posnog sira (urda), 1 mladi luk, veza vlašca, so, biber.
7. DAN
Doručak: Mafini sa bademovim brašnom, malo praška za pecivo, jajima i šunkom.
Ručak: Tuna salata (povrće po želji, tunjevina, jaje, luk)
Večera: Pečene paprike i 200 grama urde.
Ukoliko osetite glad, možete da uzmete užinu u vidu: šake orašastih plodova; 1 štangle crne čokolade (90%kakaa); jagode ili borovnice; mala porcija od prethodnog obroka.
PLAN ISHRANE ZA DRUGU NEDELJU
1. DAN
Doručak: 2 kuvana jaja, parče feta sira i zelenu salatu.
Ručak: 1 pečena pastrmka i kuvani brokoli.
Večera: Salata od rendanog celera izmešanog sa urdom.
2. DAN
Doručak: Tunjevina, zelena salata.
Ručak: Pečene paprike i komad kuvane junetine.
Večera: Salata od rendane cvekle, šargarepe i jabuke.
3. DAN
Doručak: Kajgana od jaja i spanaća.
Ručak: Paradajz čorba (luk, celer, šargarepa, paradajz) i parče sira
Večera: Pileća salata.
4. DAN
Doručak: Keto hleb sa pljeskavicom (hleb: 3 jaja, malo urde, malo soli, malo praška za pecivo. Umutiti i peći na 180 stepeni. Ispržiti pljeskavicu pa staviti u hleb).
Ručak: Salata od slaninice, malo brokolija, susama i sira.
Večera: Čorbica od povrća.
5. DAN
Doručak: Grčka salata.
Ručak: Pileće belo meso i povrće po želji.
Večera: Pečene paprike sa maslinovim uljem i urada sirom.
6. DAN
Doručak: 2 kuvana jaja, malo sira i slanine.
Ručak: Pečeni fileti ribe i kupus salata.
Večera: Cezar salata.
7. DAN
Doručak: Omlet sa pečurkama.
Ručak: Gulaš od junećeg mesa i pečuraka, salata po izboru.
Večera: Brojsov sok.
PLAN ISHRANE ZA TREĆU NEDELJU
1. DAN
Doručak: zezela salata i dva kuvana jaja
Užina: šaka badema
Ručak: Paradajz čorba, pečene paprike i komad junetine
Večera: Salata od cvekle, šargarepe i jabuke.
2. DAN
Doručak: Sardina, luk i zelena salata.
Ručak: Kuvan kupus sa junetinom.
Večera: Cezar salata.
3. DAN
Doručak: Grčki jogurt sa mlevenim bademima.
Ručak: Grčka salata.
Večera: Paradajz čorba.
4. DAN
Doručak: Keto hleb sa grčkim jogurtom.
Ručak: Pileće belo meso, grilovano i kupus salata.
Večera: Riba i povrće.
5. DAN
Doručak: omlet jaja i spana.
Ručak: Popaj salata.
Večera: Rendan celer sa urdom.
6. DAN
Doručak: sardina sa lukom i zelenom salatom.
Ručak: Gulaš sa pire krompirom (postepeno uvođenje ugljenih hidrata)
Večera: Supa od povrća.
7. DAN
Doručak: Keto hleb i jogurt.
Ručak: Kuvano povrće i pečeno svinjsko meso
Večera: Supa.