JUTARNJA NAVIKA

NUTRICIONISTKINJA RAZBILA MIT O PIJENJU VODE SA LIMUNOM UJUTRU: Evo kakav uticaj ima na zdravlje!


Vodu s limunom na pijedestal su podigli influenseri, a njima sve manje ljudi veruje!

Fitnes & Nutricija
Autor:
NUTRICIONISTKINJA RAZBILA MIT O PIJENJU VODE SA LIMUNOM UJUTRU: Evo kakav uticaj ima na zdravlje!
Foto: Shutterstock

Ispijanje vode s limunom u jutarnjim satima postalo je ritual za mnoge ljude koji žele da smršaju i poboljšaju svoje zdravlje. Premda nema naučnih dokaza koji potvrđuju da ova navika pomaže pri mršavljenju, ona nije loša. Štaviše, radi se o zdravoj navici, kako piše stranica Eat This, Not That.

Ona vam obezbeđuje solidnu dozu vitamina C odmah posle buđenja, a stručnjaci su otkrili glavni učinak koji ta praksa ima na telo, konkretno na bešiku.

Registriovana nutricionistkinja i dijetetičarka Kolin Kristensen kaže da ova zdrava kombinacija, koju su popularizirali influenseri i dali joj status čarobnog eliksira, nije nikakva izuzetna tečnost za detoksikaciju niti može učiniti čuda za vašu težinu, ten, mokraćni sistem i probavu. Radi se uglavnom o mitovima, kako ona kaže.

Limun, Voda sa limunom, Limunada
foto: Profimedia

Prednosti vode s limunom dolaze od pijenja vode, a ne samog limuna - kaže Kristensen.

- Pijenje adekvatne količine vode može pomoći našim telima da funkcionišu ispravno, što se apsolutno može prevesti i na zdravlje mokraćne bešike.

Metaanaliza studija iz 2015. godine, objavljena u časopisu „Medicine“, otkrila je da velik unos vode razređuje koncentraciju urina i smanjuje njegovu kiselost te uklanja višak soli iz tela, čime se smanjuje rizik od razvoja bubrežnih kamenaca za 60 odsto.

Dok su druge studije sugerisale da je pijenje limunovog soka ili drugih kiselih sokova povezano sa smanjenjem rizika od bubrežnih kamenaca, ova metaanaliza nije pronašla takvu vezu.

- Ako vam voda s limunom pomaže da popijete više vode, uživajte - kaže Kristensen.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs