oprez

AKO IMATE NAVIKU DA PUCKETATE PRSTIMA, ZAŽALIĆETE: DOKTOR UPOZORAVA: U starosti vam preti opasnost od OVOGA!


Da li i vi imate naviku da pucketate pristima? Iako je za mnoge to izvanredna antistres terapija, doktori upozoravaju da bi ona s godinama mogla doći na naplatu.

Lepi & Zdravi
Autor:
AKO IMATE NAVIKU DA PUCKETATE PRSTIMA, ZAŽALIĆETE: DOKTOR UPOZORAVA: U starosti vam preti opasnost od OVOGA!
Foto: Shutterstock

Ukoliko ste navikli da izvlačite prste kako biste čuli pucketanje zglobova jer je to vaš mehanizam da se oslobodite stresa, vreme je da se oslobodite te navike.

Najpre se nameće pitanje zašto prsti uopšte pucketaju.

Naši prsti građeni su od kostiju između kojih se nalaze zglobna tela, ligamenti, fibrozne opne i zglobna mast zvana sinovijalna tečnost. Da bi se prsti lakše pokretali, u zglobovima se osim masti nalazi i vazduh.

Kada dođe do veće koncentracije vazduha u zglobu, naglom fleksijom prstiju čuje se karakterističan zvuk.

Nekada se smatralo da čestim pucketanjem može doći do pojave artritisa ili da će nam se u starosti tresti ruke.

Novijim radiološkim pretragama poput magnetne rezonance ili novog 3D rendgena ustanovljeno je da jedini poremećaj može biti istegnuće ligamenata.

pucketanje prstiju, šaka, ruka
foto: Shutterstock

Dr Karl Krušelnicki upozorava da ova navika u mladosti može da rezultuje oslabljenom motorikom šaka i smanjenim stiskom u kasnijoj životnoj dobi.

Osobe koje redovno izazivaju pucketanje zglobova mogu da izgube do 75 odsto stiska ili, pokazuje praksa, neće moći tako lako da otvore tegle kada zađu u zrele godine.

Dr Krušelnicki poziva se na studiju u kojoj je učestvovalo 300 ispitanika koji su tokom 35 godina imali naviku da redovno izazivaju pucketanje zglobova.

- Iako se nekada verovalo da ova navika može da izazove artritis, to nije naučno dokazano - kaže dr Krušelnicki.

- Pucketanje zglobova može da dovede do njihove blage otečenosti, ali ključni problem koji se javlja kao posledica zapravo za 75 odsto jeste oslabljen stisak.

Ovaj stručnjak objašnjava šta se događa kada povučete prst da biste čuli kako zglob pucketa:

- Tad se povećava prostor između kostiju, što utiče na ligamente i stvara vakuum. Ali oslobođena energija je samo sedam odsto onoga što je potrebno da bi hrskavica bila oštećena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs