SAZNAJTE VIŠE

OVO JE JEDINO VOĆE KOJE SME DA SE JEDE POSLE VEČERE: Neverovatno deluje protiv zadržavanja vode i nadimanja!

Nutricionisti često kažu da je najbolji desert posle lagane i zdrave večere biljni čaj ili komad svežeg voća. Ali ne bilo koje voće, jer neko voće ima visok glikemijski indeks, što se ne preporučuje na kraju dana.

Fitnes & Nutricija
Autor:
OVO JE JEDINO VOĆE KOJE SME DA SE JEDE POSLE VEČERE: Neverovatno deluje protiv zadržavanja vode i nadimanja!
Foto: Shutterstock

Uvek nađemo mesta za desert, koliko god da smo siti, ali ipak želimo da počastimo svoje telo nečim zdravim i laganim posle obilne večere, nečim što nas neće dodatno otežati i nadimati. Da li ste znali da možete sebi pomoći voćem i tako obezbediti da stomak odmara noću?

Iako čuda ne postoje, stručnjaci insistiraju da je ananas voće koje se najviše preporučuje za večernji desert. I ne samo zato što je bogat vitaminima i mineralima poput magnezijuma, koji podstiče opuštanje i smanjuje umor, ananas se posebno preporučuje zbog svojih diuretičkih i drenažnih svojstava, koja blagotvorno utiču na zadržavanje vode u organizmu. Uprkos gruboj spoljašnjosti, ananas je simbol dobrodošlice i gostoprimstva. Ko bi pomislio, zar ne?!

Sočno tropsko voće poznato je po svojim antiinflamatornim svojstvima, jer se tradicionalno koristi za lečenje upale i probavne tegobe. Ananas je letnje tropsko voće, posebno poznato po digestivnom enzimu bromelainu, koji pomaže u varenju hrane i na kraju dana smanjuje nadimanje i olakšava varenje. Bromelain se nalazi samo u svežem voću, a poznat je i kao dodatak za smanjenje upale nakon operacije i za sprečavanje nagomilavanja masti u telu.

Ananas je takođe pun vlakana, sadrži oko dva grama po šoljici isečenog voća, što takođe pomaže u varenju. Bogat je vitaminom C koji štiti naše ćelije i pomaže u izgradnji kolagena, a samo jedna šoljica ananasa zadovoljava 100% naše dnevne potrebe za vitaminom C.

A zašto se preporučuje uveče?

Ananas nam može pomoći da zaspimo, jer sadrži 20 miligrama magnezijuma po šolji isečenih komada (oko 6 procenata našeg preporučenog dnevnog unosa), što telu koristi na bezbroj načina. Magnezijum pomaže u regulisanju krvnog pritiska, funkcionisanja nerava i mišića i prenosi kalijum u telo, smirujući tako naše telo i um.

Međutim, da bi vaš desert bio zaista ukusan i blagotvoran, a samim tim i otklonio sve tegobe nadutog stomaka, potrebno je znati da izaberete dobar i dovoljno zreo ananas, jer je samo takav sladak, sočan i zaista efikasan. Za razliku od avokada, breskve i banana, ananas više ne sazreva kada se ubere, tako da neće pomoći ako ga ostavite na tezgi da sazri.

Nije teško izabrati dobar ananas. Evo nekoliko načina da to učinite pravilno:

Zlatna boja

Jarkonarandžasti ananas je prezreo, a zeleni je nezreo. Pronađite ananas koji ima lepu zlatnu boju.

Spoljašnjost ananasa

Čvorići koji se nalaze na spoljašnjoj strani ananasa daju nam naznaku o tome šta je unutra. Potražite veće čvorove, jer je to znak da je plod na drvetu zreo.

Nažalost, ne možete očekivati čudesne rezultate i gubitak težine samo jedenjem ananasa, potrebno je da vodite računa o sveobuhvatnoj, uravnoteženoj ishrani, a ananas može biti vaš odličan saveznik i odličan izbor za lagani desert!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs