Himalajska so sadrži 2,5-3,0% minerala, što je manje od mineralnog sadržaja nekih vrsta morskih soli iz različitih mora (13-17%).

So je važan sastojak ishrane i kuvanja. Bez nje bi većina jela bila neukusna, blaga, bljutava.

So se pored dodavanja hrani radi ukusa, koristi i za konzervisanje namirnica, jer deluje kao inhibitor rasta izvesnih bakterija.

Većina svetske soli dobija se iz rudnika soli ili isparavanjem morske vode (ili drugih voda bogatih mineralima). Postoji kuhinjska so, koja je rafinisana i predstavlja gotovo čist natrijum-hlorid. Tu je i morska so koja se dobija isparavanjem morske vode i takođe uglavnom sadrži samo natrijum-hlorid. Obe ove soli imaju približno isti sadržaj natrijuma i hlora, s tim što morska obično ima i nešto kalijuma, gvožđa i cinka.

To smo sve znali decenijama, a onda su Opra Vinfri i dr Oz u Americi himalajsku so proglasili svemoćnom, pa je veliki broj ljudi koje privlači alternativa naprosto „poludeo“ za ovim proizvodom.

Opra Vinfri i dr Oz u Americi himalajsku so su proglasili svemoćnom, pa je veliki broj ljudi koje privlači alternativa naprosto poludeo za ovim proizvodom.