Neke studije potvrđuju da primena krema od koprive ili konzumiranje koprive može ublažiti simptome artritisa. Pacijenti su čak mogli da umanje doze antiinflamatornih lekova, posle primene ovih suplemenata
Gvožđe, vitamini C, A, B2, B5 i K, magnezijum, silicijum, bakar, cink, fosfor, mangan, kalijum, kalcijum, neki su od razloga zbog kojih se kopriva koristi u narodnoj medicini od antičkih vremena.
Kopriva je biljka koja sadrži organsko gvožđe, koje je osnova crvenih krvnih zrnaca. Anemija, umor, visok krvni pritisak, šećer, reumatske tegobe mogu se ublažiti upotrebom koprive. Ova kraljica korova može se naći u svim delovima prirode, uglavnom se beru vrhovi lista koprive, koji su, kako se smatra, najkvalitetniji u rano proleće.
Egipćani su koristili koprivu za lečenje artritisa
Gvožđe, vitamini C, A, B2, B5 i K, magnezijum, silicijum, bakar, cink, fosfor, mangan, kalijum, kalcijum, neki su od razloga zbog kojih se kopriva koristi u narodnoj medicini od antičkih vremena. Drevni Egipćani primenjivali su koprivu za lečenje artritisa i bolova u donjem delu leđa, dok su rimski vojnici koprivom trljali telo kako bi se zagrejali.
Njen naziv „Urtica dioica“, potiče od latinske reči uro, „goreti“, jer dodir s koprivom izaziva osećaj pečenja, žarenja. Listovi koprive izazivaju pojavu svraba, crvenila i otoka na koži. Prerađena kopriva, osušena, zamrznuta ili kuvana može se bezbedno konzumirati.
Borac protiv slobodnih radikala i infekcija
Listovi i koren koprive saže vredne materije koje imaju antioksidativno svojstvo i štite ćelije od uticaja slobodnih radikala, koji su krivci za mnoge bolesti i ubrzano starenje organizma. Upotrebom koprive možemo sprečiti nastanak upalnih procesa i infekcije. Neke studije potvrđuju da primena krema od koprive ili konzumiranje koprive može ublažiti simptome artritisa.
Pacijenti su čak mogli da umanje doze antiinflamatornih lekova, posle primene ovih suplemenata. Ova istraživanja nisu još dovoljno merodavna, kako bi stručnjaci mogli da preporuče koprivu kao način lečenja.
Prirodni lekovi spravljeni od ove biljke koriste se još od antičkih vremena