Morske alge ili morska trava tradicionalno su deo japanske kuhinje, ali su zahvaljujući širokom spektru zdravstvenih prednosti popularnost stekle i u drugim delovima sveta.
Istraživači sa Univerziteta Pjera i Marije Kiri otkrili su enzim koji može da razgradi morske alge, te su ustanovili da bakterije koje ga proizvode, pretežno žive u crevima Japanaca. Takođe, koliko su alge zastupljene u ishrani Japanaca govori i podatak da se one služe u približno 21% japanskih obroka, pri čemu 20-38% Japanca i Japanki starosti 40-79 godina konzumiraju morske alge više od pet puta nedeljno.
Šta su alge, koje vrste algi postoje i kakve zdravstvene prednosti poseduju, pročitajte u nastavku.
Šta su alge?
Morske alge su oblik jestivih algi koje rastu u okeanima, duž stenovitih obala širom sveta. Mogu biti braon, crne, zelene i crvene boje. Njihove fizičke karakteristike zavise od mesta gde rastu, količine svetlosti kojoj su izložene, kao i dubine na kojoj žive. Budući da su bogate brojnim antioksidansima, vitaminima i mineralima, poseduju razne zdravstvene prednosti, zbog čega vam predlažem da razmotrite da ih uključite u ishranu.
Nutricionistkinja otkrila je u čemu leži tajna dugovečnosti i zdravlja japanskog naroda