Poenta "Paleo" dijete jeste da se jede kao što su jeli ljudi u praistoriji, paleolitu, odnosno na način na koji su se hranili pećinski ljudi.
Možda vam zvuči čudno što se u 21. veku savetuje da se prati kult pećinskih ljudi, ali evo šta kažu stručnjaci na to. Nutricionista Milka Raičević ističe da je veoma bitno i kako jedemo, a ne samo šta unosimo u sebe.
– Ukoliko neko želi da se ugleda na njih, mora da se osvesti činjenica da je pračovek više žvakao hranu, trčao i bio izuzetno aktivan da bi došao do svog obroka, jeo je sirovu hranu ili ju je sušio. Dok se vatra nije otkrila bio je biljojed, pa mesožder, evolucijom se išlo ka svaštojedu, da bi se vremenom razvila kod savremenih ljudi zavisnost od mirisa i ukusa. Sve to se dešava zbog napredovanja i razvijanja prehrambenih industrija – kaže Milka Raičević, nutricionista.
U skladu sa evolucijom ljudi su se navikavali na nove ukuse i mirise, kao i na potpuno drugačiji način ishrane. Danas se veoma često priča o zdravoj ishrani, a nikad više nije bilo gojaznih ljudi, šta vam to govori?
Dakle, nutricionista isitče da je samo majčino mleko u početku dobar način privikavanja deteta na zdrav način ishrane. Kasnije, kako odrastamo, sve je stvar navike i stila života koji živimo.
– Kada su u pitanju dijete, ja bih se najviše bazirala na psihološki momenat. Ukoliko neko odluči da smrša, on će to uraditi bez "Paleo" i bilo koje druge dijete, samo vođenjem urednijeg života. S druge strane ukoliko se niste uskladili sa odlukom o mršavljenju nije važan naziv dijete, neće vam pomoći ni deset nutricionista. Psiha je ključni segment i okidač – iskrena je Raičevićeva.
Paleo dijeta - dozvoljene namirnice:
Jaja, sve vrste mesa, uključujući i morske plodove, povrće i to prvenstveno paradajz, paprika, luk, krastavac, tikvice, patlidžan, blitva, kupus, šargarepa, pečurke… Voće, bez izuzetaka, oko 150 g meda i suvog voća nedeljno, maslinovo ulje.
Od napitaka: voda, čaj, a povremeno i nezaslađeni sok.
Paleo dijeta - zabranjene namirnice:
Šećer, žitarice, krompir, mlečni proizvodi, prerađeno meso (salame, viršle, paštete …), čokolada, proizvodi od kukuruznog i sojinog brašna, majonez, so, kvasac, sirće (preporučuje se korišćenje limunovog soka za salate).