Navikli smo već na razne vrste mleka, bilo da se radi o sojinom, bademovom, kokosovom ili onom dobrom starom kravljem, kozijem… Međutim, nedavno se pojavio novi proizvod koji polako, ali sigurno postaje pravi hit.
Reč je o mleku od krompira, koje je bolje za planetu i zdravlje, a ne sadrži uobičajene alergene, pa je najbolji odabir za one osetljive na laktozu, gluten ili orašaste plodove. Ima manje šećera i masnoća, a bogato je i kalcijumom. Može da vam pomogne da bolje varite hranu, posebno ako vas muči zatvor, naduvan stomak ili gasovi. Takođe, izvrstan je izvor vlakana, vitamina B12, gvožđa i folata.
Napravite mleko od krompira kod kuće
Oljuštite krompire i skuvajte ih. Kada su gotovi, ubacite ih u blender. Dodajte im vode do pola i malo mlevenih badema (po želji).
Dodajte prstohvat soli i prirodni zaslađivač. Po želji dodajte i malo ekstrakta vanile. Sve to zajedno izblendajte i stavite u staklenu flašu ili teglu.
Mleko čuvajte u frižideru i iskoristite dok je sveže, u roku od nekoliko dana.