VELIKA PROMENA

PIO JE VODU SA ČIA SEMENKAMA PRE OBROKA 3 DANA ZAREDOM: A onda je shvatio nešto NEVEROVATNO!


Voda sa kašičicom čia semenki je postala veoma popularan napitak za mršavljenje. Čia seme navodno ima moć da obuzda glad, iako ne utiče na metabolizam niti povećava sagorevanje kalorija.

Fitnes & Nutricija
Autor:
PIO JE VODU SA ČIA SEMENKAMA PRE OBROKA 3 DANA ZAREDOM: A onda je shvatio nešto NEVEROVATNO!
Foto: Shutterstock

Novinar Džekson Tompson je isprobao ovu metodu i zaista je osetio efekat.

Nakon tri dana konzumiranja vode sa čia semenom, Tompson je primetio da mu se smanjio apetit i da bi se zasitio od polovine porcije koju obično jede.

“Koristio sam isti recept pre svakog obroka, ali je zahtevao neke dodatne korake. Stavio sam jednu kašičicu čia semena u čašu vode i ostavio da odstoji 15-20 minuta. Seme je polako počelo da se širi u vodi, a oko većine se razvila bela aura. Čia semenke su prepune vrste rastvorljivih vlakana koja apsorbuju vodu – šireći se do 27 puta više od svoje veličine kada se pomešaju sa tečnošću”, opisao je novinar.

Dok su se širile, neke semenke su pale na dno čaše, ali većina ih je ostala na vrhu, dodao je.

Pio je taj napitak tri puta dnevno tri dana zaredom. Svaki put je morao ručno da gurne semenke sa vrha čaše pod vodu da bi mekane.

“Pijenje vode 30 minuta pre svakog obroka zahtevalo je malo strpljenja i discipline. Kao prvo, nije bilo dobrog ukusa. Bilo je gorko i tekstura semena klizila mi je niz grlo poput ljigavog šljunka. Takođe sam morao da sačekam 30 minuta nakon što sam popio vodu da bih se uverio da efekti suzbijanja gladi imaju dovoljno vremena da se deluju pre nego što zaista bilo šta pojedem”, priča Tompson.

Ali ubrzo je shvatio da je piće zaista efikasno. Već se osećao kao da je pojeo obilan obrok pre nego što bi uzeo i jedan zalogaj svog doručka, ručka ili večere – i nije mogao da završi porcije koje obično jede.

“Na primer, jedne večeri tokom eksperimenta napravio sam pljeskavicu sa prilogom od testenine. Ali nakon što je došlo do dejstva vode sa čia semenkama, mogao sam da pojedem samo pola hamburgera i uzeo sam tri zalogaja testenine pre nego što sam obrok stavio u frižider”, tvrdi Tompson.

Posle trodnevnog eksperimenta, on je odustao od napitka sa čia semenkama, jer svakodnevno konzumiranje može da izazove probleme sa varenjem kao što su nadimanje i zatvor, kako mu je ukazao nutricionista Aliks Turof.

Turof je takođe rekao da prečesto konzumiranje napitka može dovesti do poremećaja u ishrani, zbog nepravilnih obrazaca jedenja, lišavajući telo hranljivih materija.

“Ali ako treba da unesete više vlakana u svoju ishranu, onda je redovno grickanje čia semenki dobro sve dok ih postepeno uvodite u svoju ishranu i balansirate sa dovoljno vode”, kaže nutricionista Kris Solid.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs