Sveži artikli poput onog iz španske regije Burgos, kvarka ili krem sira odlična su užina pre ili posle vežbanja, zatim večera, ili dodatak salati, dok se mogu služiti i samostalno uz sveže ili suvo voće, ili semenke. Ovde je važno napomenuti i to da su odlični i za imuni sistem.
Parmezan i slični tvrdi sirevi dobri su za osobe kojima smeta laktoza, a poznato je da se odlično slažu uz grožđe, smokve, a mogu i da se narendaju preko paste. Sirevima koji se tope nećemo posvetiti puno pažnje, jer nam je danas akcenat na onim koji sadrže malo masnoće, a puno proteina.
1. Vurda
Bilo da je jedete samostalno, uz malo meda ili voća, vurda je zasitna i poželjna ukoliko ste na dijeti, i sadrži kalcijum i vitamine.
2. Mocarela
Ovaj sir može se konzumirati povremeno, jer je niskokaloričan, i odličan kao dodatak salati i jelima. Njegova prednost je doprinos lakšem varenju.
3. Svež sir
O njemu smo već pisali u uvodnom delu, tako da znate šta vam je činiti nakon povratka iz teretane.
4. Krem sir
Za njega se smatra da ubrzava metabolizam, jer sadrži proteine i više puta spomenuti kalcijum.
5. Feta sir
Feta je raznovrsna u jelovniku, a ukoliko se koristi umereno doprinosi dobrom zdravlju, zbog vitamina i minerala.
6. Parmezan
Kao što smo već naglasili, parmezan je nezamenljiv po ukusu, ali sa merom, serviran u komadićima ili narendan.
7. Čedar
Ova vrsta sira pogodna je za osobe koje ne podnose prisustvo laktoze u mlečnim proizvodima, jer je zastupljena u maloj meri. Između ostalog u sebi ima i vitamin A.
8. Panela sir
Procenat masnoća u parčetu ovog sira ne prelazi brojku 20, a može se jesti i kao desert.
9. Kozji sir
Ovaj sir ima probiotsko dejstvo, i donosi mali unos zasićenih masti. Može se konzumirati uz salatu ili parče hleba.
10. Kvark
Kao zamena za jogurt veruje se da je ovo možda i najlaganija varijanta, zbog malog prisustva masti.