Sezonske biljke pune su vitamina i minerala, obiluju sastojcima čija je uloga da nam ojačaju imunitet.
Uprkos naglim promenama toplog i hladnog vremena i dolaskom kraćih dana sa manje sunca, koji imaju i jak uticaj na naše raspoloženje, boje jeseni donose mnoštvo ukusnih i zdravih plodova.
Sezonske biljke pune su vitamina i minerala, obiluju sastojcima čija je uloga da nam ojačaju imunitet, savladaju promene i stanja organizma uzrokovana njima, i pripreme telo za izaove koje donosi zima.
Dobar odabir namirnica utiče na bolji kvalitet sna, nivo telesne aktivnosti, koncentraciju i pomažu sprečavanju umora na prirodan način. Jedna od takvih namirnica je i dunja.
Ovi ukusni plodovi imaju mnogo lekovitih sastojaka.
Dunja pripada istoj porodici biljaka kao i jabuke i kruške. Retko se konzumira u svežem stanju, ali se od dunja može napraviti ukusan sok, kompot, džem, liker ili slatko.
Ovo su razlozi zbog čega bi trebalo da konzumirate mirišljave dunje kad god imate priliku:
1. Pomaže gubitak kilograma
Dunja sadrži malo kalorija, soli i masnoće, ali dosta vlakana i vitamina C. Zbog toga je odličan izbor za sve koji žele da regulišu svoju telesnu težinu.
2. Dobre su za varenje
Dunje mogu pomoći u lečenju čira na želucu, dijareje i problema sa varenjem. Kompot od dunja veoma blagotvorno deluje na stomak i reguliše probavu.
3. Utiču na zdravlje srca
Dunja sadrži pektin koji smanjuje nivo lošeg holesterola u krvi. Zbog toga je ovo voće odlično za prevenciju zakrčenja arterija. Kalijum u dunji smanjuje krvni pritisak, a na zdravlje srca povoljno utiče i vitamin C koji se nalazi u dunji.
4. Utiče povoljno na krv
Visok sadržaj gvožđa u dunji sprečava anemiju i utiče povoljno na krvnu sliku.
5. Odlična za jačanje imuniteta
Vitamin C u dunji pruža organizmu odličnu zaštitu od infekcija i jača imuni sistem, a to je posebno važno u vreme sezone prehlada i gripa, ali i sada kada vlada pandemije korona virusa.